Rybářský rozcestník

Nakládaný losos po švédsku

Lisované filety lososa ochucené cukrem, solí, koprem, pepřem a destilátem.

1 náročnost
5 minut
+ doba lisování a marinování  
  • 1,5-2 kg filetů z lososa
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 3 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce čirého alkoholu (vodky)
  • 1 ks svazku čerstvého kopru
  • Příprava

    1. Očištěné filety položíme kůží dolů na talíř, poprášíme je krupicovým cukrem, solí a pepřem, posypeme na jemno nasekaným koprem a zakápneme alkoholem
    2. Přikryjeme druhým talířem (dnem dolů) a zatížíme závažím, tak 0,5 kg těžkým, nebo konzervou a dáme vychladit
    3. Každých 12 až 24 hodin rybu rozbalíme a potřeme nahromaděnou šťávou
    4. Třetí den by mělo maso ztratit průzračný vzhled (zmatní), a to znamená, že je hotové, pak ho krájíme na tenké plátky a podáváme se skrojky citronu na tmavém chlebu.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím