Rybářský rozcestník

Mník ve smetanové omáčce

Mník pečený v zapékací misce po porcích spolu s předvařenými brambory, podušenými houbami a dalšími ingrediencemi, přelitý smetanovou omáčkou.

3 náročnost
50 minut
  • 600-800 g mníka v celku
  • 600 g brambor
  • 250 g čerstvých hub
  • 120 g másla
  • 4 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra
  • tuk od opékáni
  • pepř
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 dl smetany
  • citronová šťáva
  • sůl
  • Příprava

    1. Mníka zbavíme kůže, maso opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem a nakrájíme na jednotlivé porce
    2. Rybí maso zprudka opečeme na 50 g másla
    3. Na jiné pánvičce na 20 g másla podusíme očištěné houby nakrájené na plátky
    4. Zapékací misku vymažeme máslem, urovnáme opečené porce mníka a na každou položíme půlku vejce a lžíci podušených hub, obložíme oloupanými, 15 minut povařenými brambory
    5. Pokrm osolíme, dochutíme pepřem a přelijeme smetanovou omáčkou, posypeme sýrem
    6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi 20 minut.

    Příprava smetanové omáčky:
    Do másla po opečené rybě přidáme mouku, osmahneme ji a postupně přilijeme smetanu, za stálého míchání chvíli povaříme na hladkou krémovou omáčku, kterou nakonec dochutíme solí a citrónovou šťávou.

    Nejčtenější články

    Změny v rybářském řádu pro rok 2019

    Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

    Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

    Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

    Chytání na feeder – úplné začátky

    Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím