Rybářský rozcestník

Mník ve smetanové omáčce

Mník pečený v zapékací misce po porcích spolu s předvařenými brambory, podušenými houbami a dalšími ingrediencemi, přelitý smetanovou omáčkou.

3 náročnost
50 minut
  • 600-800 g mníka v celku
  • 600 g brambor
  • 250 g čerstvých hub
  • 120 g másla
  • 4 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra
  • tuk od opékáni
  • pepř
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 dl smetany
  • citronová šťáva
  • sůl
  • Příprava

    1. Mníka zbavíme kůže, maso opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem a nakrájíme na jednotlivé porce
    2. Rybí maso zprudka opečeme na 50 g másla
    3. Na jiné pánvičce na 20 g másla podusíme očištěné houby nakrájené na plátky
    4. Zapékací misku vymažeme máslem, urovnáme opečené porce mníka a na každou položíme půlku vejce a lžíci podušených hub, obložíme oloupanými, 15 minut povařenými brambory
    5. Pokrm osolíme, dochutíme pepřem a přelijeme smetanovou omáčkou, posypeme sýrem
    6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi 20 minut.

    Příprava smetanové omáčky:
    Do másla po opečené rybě přidáme mouku, osmahneme ji a postupně přilijeme smetanu, za stálého míchání chvíli povaříme na hladkou krémovou omáčku, kterou nakonec dochutíme solí a citrónovou šťávou.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!