Rybářský rozcestník

Kapr pečený se sardelovým máslem

Citronovou šťávou marinovaný kapr, potřený sardelovým máslem, upečený v troubě doměkka, ke konci pečení zalitý zakysanou smetanou.

2 náročnost
45 minut
+ doba uležení  
Kapr pečený se sardelovým máslem
  • 1 kg kapra
  • 100 g másla
  • 50 g sardelové pasty
  • 3 dl zakysané smetany
  • 1 ks cibule
  • citronová šťáva
  • petrželka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchaného, očištěného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinu uležet
    2. Polovinu mírně povoleného másla utřeme se sardelovou pastou, přidáme nasekanou cibuli, petrželku a pepř, důkladně promícháme
    3. Porce kapra osušíme, potřeme připraveným máslem, druhou polovinou másla vymažeme ohnivzdornou mísu, do které pak naskládáme připravené rybí maso
    4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka
    5. Tak 10 minut před koncem zalijeme pokrm zakysanou smetanu a dopečeme
    6. Podáváme například se šťouchanými brambory s červenou řepou, zdobíme petrželkou, citronem a nasekanou mladou cibulkou.

    Doporučení

    Podobně lze použít a upravit i jiný druh sladkovodní nebo mořské ryby.

    Poznámka

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Přehled svazových revírů: Lov ryb nonstop 2018

    Všimli jste si, že počet revírů s nonstop rybolovem se od loňského roku zvýšil..? Nově je výjimka Ministerstva zemědělství udělena také pro revíry Labe 27, Labe 28, Labe 31, Vltava 21-22 (ÚN Hněvkovice), Stonávka 2A a Morava 17 A. U části revírů s výjimkou došlo také k rozšíření platnosti výjimky na měsíc září. Přehled revírů s udělenou výjimkou najdete v tomto článku.

    Češi vypěstovali nového kapra! Doplave na stoly už na Vánoce?

    Fakulta rybářství a ochrany vod (FROV) Jihočeské univerzity vyšlechtila nové plemeno kapra s názvem amurský lysec, které je odolnější vůči nemocem. Na vývoji pracovali vědci více než 17 let. Amurský lysec je podle nich odolnější především vůči koi herpes viru (KHV), který působí úhyn kaprů.

    Rybáři budou moci lovit déle a koupit si lístek na doživotí. Změny chystá ministerstvo zemědělství

    Od dubna by se měla změnit doba lovu ryb v mimopstruhových revírech. Od dubna do konce září by mohli rybáři lovit od čtyř do 24 hodin, ve zbytku roku od pěti do 22 hodin. Po vypořádání připomínek to předpokládá vyhláška ministerstva zemědělství, která také zavádí rybářský lístek na dobu neurčitou pro rybáře starší 15 let. Ministerstvo odstoupilo od možnosti zkrácení doby lovu podle přání jednotlivých revírů.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím