Rybářský rozcestník

Kapr pečený se sardelovým máslem

Citronovou šťávou marinovaný kapr, potřený sardelovým máslem, upečený v troubě doměkka, ke konci pečení zalitý zakysanou smetanou.

2 náročnost
45 minut
+ doba uležení  
Kapr pečený se sardelovým máslem
  • 1 kg kapra
  • 100 g másla
  • 50 g sardelové pasty
  • 3 dl zakysané smetany
  • 1 ks cibule
  • citronová šťáva
  • petrželka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchaného, očištěného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinu uležet
    2. Polovinu mírně povoleného másla utřeme se sardelovou pastou, přidáme nasekanou cibuli, petrželku a pepř, důkladně promícháme
    3. Porce kapra osušíme, potřeme připraveným máslem, druhou polovinou másla vymažeme ohnivzdornou mísu, do které pak naskládáme připravené rybí maso
    4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka
    5. Tak 10 minut před koncem zalijeme pokrm zakysanou smetanu a dopečeme
    6. Podáváme například se šťouchanými brambory s červenou řepou, zdobíme petrželkou, citronem a nasekanou mladou cibulkou.

    Doporučení

    Podobně lze použít a upravit i jiný druh sladkovodní nebo mořské ryby.

    Poznámka

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.

    Obal na pruty z džínů (riflí)

    Obal na pruty si můžete samozřejmě koupit. Ale nejen pro šetřílky tu máme tip na obal na pruty ušitý ze starých džínsů. A nemusí jít jenom o obal na pruty, stejně tak si do přešitých riflí můžete k vodě nosit podběrák, stojan, vidličky…

    Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

    Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.