Rybářský rozcestník

Kapr pečený se sardelovým máslem

Citronovou šťávou marinovaný kapr, potřený sardelovým máslem, upečený v troubě doměkka, ke konci pečení zalitý zakysanou smetanou.

2 náročnost
45 minut
+ doba uležení  
Kapr pečený se sardelovým máslem
  • 1 kg kapra
  • 100 g másla
  • 50 g sardelové pasty
  • 3 dl zakysané smetany
  • 1 ks cibule
  • citronová šťáva
  • petrželka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchaného, očištěného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinu uležet
    2. Polovinu mírně povoleného másla utřeme se sardelovou pastou, přidáme nasekanou cibuli, petrželku a pepř, důkladně promícháme
    3. Porce kapra osušíme, potřeme připraveným máslem, druhou polovinou másla vymažeme ohnivzdornou mísu, do které pak naskládáme připravené rybí maso
    4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka
    5. Tak 10 minut před koncem zalijeme pokrm zakysanou smetanu a dopečeme
    6. Podáváme například se šťouchanými brambory s červenou řepou, zdobíme petrželkou, citronem a nasekanou mladou cibulkou.

    Doporučení

    Podobně lze použít a upravit i jiný druh sladkovodní nebo mořské ryby.

    Poznámka

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Chce se vám na rybách na velkou? Řešíte Nerudovské, kde a kam s tím? :)

    Někdo by řekl, že to není žádný problém, prostě si dřepnu a je to. Ale kdo občas nechá svoji stopu v přírodě, moc dobře ví, že bez přípravy to není žádná sranda si pohodlně ulevit. Když vynechám komáry, hovada a další havěť, co má ráda bílé zadky, ani keře, rákos či traviny nám nedělají dobře, když si čupneme na nevhodné místo. To nemluvím o situacích, kdy rybaříme na místech, kde je prostě na nás ze všech stran vidět. Kde pak spočinout a v klidu si udělat to svoje?

    Háček v prstě, či jiné části těla, jak ho dostat ven?

    Není větší nepříjemnosti u vody při chytání ryb, než když si rybář zarazí háček hluboko do prstu, či dokonce do jiné části těla. Pak je každá rada drahá, co v tu chvíli dělat. Zabalit nádobíčko a vyrazit ihned na pohotovost, nebo se pokusit háček si sám vytáhnout hned u vody? Ano, někdy si můžeme pomoci sami.

    Rybaření v Norsku – základní výbava

    Norsko umí být jak přívětivé, tak nehostinné. Často během jednoho dne zažijete teplé slunné počasí, které se během chvíle změní ve větrnou smršť s teplotou, která dokáže během několika málo hodin klesnout až o 25 °C. I v létě se zde můžete dočkat například sněhových bouřek, krupobití… Jak se tedy vybavit na rybářskou výpravu do Norska? V tomto článku vám poradíme, co rozhodně nezapomenout doma.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím