Rybářský rozcestník

Kapr pečený na mandlích

V celku upečený kapr pokapaný citrónovou a pomerančovou šťávou, ochucený drceným kmínem a pokladený lupínky másla a mandlemi.

2 náročnost
60 minut
+ 30 minut odležení  
Kapr na mandlích
  • 1 ks vykuchaného kapra i s hlavou o váze 2-2,5 kg
  • 150 g másla
  • 100 g madlových lupínků
  • citrónová a pomerančová šťáva
  • drcený kmín
  • rybí vývar
  • sůl
  • snítky čerstvé petrželky na ozdobu
  • kolečka citrónu a pomeranče na ozdobu
  • Příprava

    1. Očištěnou rybu před pečením nařízneme na boku, z obou stran, několika nepříliš hlubokými příčnými zářezy, osolíme ji z venku i zevnitř a pokapeme citrónovou a pomerančovou šťávou, necháme ji nejméně 30 minut odležet
    2. Větší část másla rozehřejeme na pekáči, vložíme rybu, posypeme kmínem a poklademe lupínky mandlí a zbylého másla
    3. Maličko podlijeme rybím vývarem a prudčeji pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C cca 30-40 minut, během pečení rybu přeléváme vypečenou šťávou
    4. Upečenou rybu rozdělíme na porce, dáme na nahřáté talíře, přelijeme procezenou šťávou a ozdobíme petrželkou a dílky citrónu a pomeranče.

    Doporučení

    U pečení kapra je vhodné ponechat kůži i ploutve a to i ocasní.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.