Rybářský rozcestník

Špízy z úhoře

Špízy z kostek úhoře, uzeného hrudí, žampiónů, cibule a koření, ugrilované na venkovním rožni, nebo i v troubě pod grilem.

2 náročnost
30 minut
  • Rozpis na 6 porcí:
  • 750 g masa z úhoře
  • 150 g žampionů
  • 100 g uzeného hrudí
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžička hořčice
  • 2 ks cibule
  • 1/2 ks citronu
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Maso z úhoře stáhneme a nakrájíme na menší špalíčky, lehce osolíme
    2. Očištěné houby opláchneme pod studenou tekoucí vodou a pak je necháme důkladně okapat
    3. Uzené hrudí nakrájíme na menší kostky, oloupanou cibuli na silnější kolečka
    4. V misce promícháme olej s pikantní hořčicí a citronovou šťávou, lehce osolíme, opepříme a doplníme estragonem, vše důkladně promícháme
    5. Na grilovací jehly střídavě napichujeme maso z úhoře, uzené hrudí, celé či rozkrojené houby (záleží na velikosti) a kolečka cibule
    6. Špízy potřeme aromatickou marinádou a opečeme je na dobře rozehřátém venkovním grilu, nebo je ugrilujeme v troubě vyhřáté na 220 °C, kde je se zapnutým grilem opékáme asi 10-15 minut, občas je otočíme a potíráme marinádou.

    Doporučení

    Uzené hrudí můžeme nahradit vyuzenou šunkou, nebo cikánskou pečení. Porce servírujeme ozdobené plátky citronu.

    Poznámka

    Rybí maso určené k rožnění je dobré předem marinovat a to nejméně 1 hodinu, chuť pak bude mnohem výraznější. Příklad marinády na ryby: šťáva z citronu, mletá sladká paprika, nasekaná petrželka, olej, sůl a dle chuti další aromatické koření.

    Nejčtenější články

    Cílený lov candátů ze břehu klasickou přívlačí

    Cílený lov jednotlivých druhů dravých ryb má svá úskalí, ale rozhodně se vyplatí zaměřit zájem na konkrétního dravce. Co predátor, to jiný způsob lovu a tak nejen zvolená technika lovu, ale především i správná volba montáže má velký vliv na úspěšnost našeho snažení. O dobré volbě místa snad ani nemusím mluvit, to je samozřejmostí, pokud jdeme cíleně po konkrétním vodním predátorovi, aby v daném místě vůbec zrovna byl. V tomto článku se zaměříme na lov candátů a to klasickou přívlačí ze břehu. Tedy nebudeme zde řešit vertikální přívlač, ale ani například drop shot.

    Chytání amurů na listy salátu, či jinou zeleninu

    Amur je ryba někdy tuze vybíravá, jindy nám přijde naopak na nástrahu, kterou jsme vnadili na úplně jinou rybu. Asi nejčastěji se amuři chytají na kukuřici, kousky ovoce, či střídku chleba. Často však zaznamenáme úspěch při cíleném lovu amurů, pokud jim zkusíme nabídnout něco od zeleniny, například tužší listy hlávkového salátu, kedlubny, syrové či spařené zelné listy apod.

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím