2 ks makrely
200 g zelených fazolek
100 g žampionů
0,5 cl bílého vína
hladká mouka
drcený kmín
máslo
pepř
sůl
Příprava
- Vykuchané, omyté makrely zbavíme hlavy a ocasu. Nožem nakrájíme na 2 cm silné podkovy, osolíme, okmínujeme, necháme chvíli odpočinout.
- Podkovy osušíme, obalíme v hladké mouce.
- V pánvi rozpustíme máslo, podkovy opečeme, z obou stran, dozlatova.
- K rybě přidáme nakrájené zelené fazolky, plátky žampionů, podlijeme bílým vínem. Přikryjeme pokličkou, na mírném ohni podusíme 5 minut.
- Sundáme pokličku, osolíme, opepříme, pečeme ještě 3-4 minuty, až se část šťávy zredukuje.
- Jednotlivé porce makrel na talíři přelijeme šťávou z výpeku, přidáme fazolky, žampiony.
Doporučení
Podáváme například s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
Poznámka
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek