Rybářský rozcestník

Makrela na víně se zelenými fazolkami a žampiony

Jednoduchý recept na přípravu makrel naporcovaných do tvaru podkov. Podkovy ryb nejprve zprudka opečené na pánvi okořeněné, obalené v mouce, pak podušené zaklopené, mírně podlité bílým vínem, spolu se zelenými fazolkami a plátky žampionů.

2 náročnost
30 minut
makrela
  • 2 ks makrely
  • 200 g zelených fazolek
  • 100 g žampionů
  • 0,5 cl bílého vína
  • hladká mouka
  • drcený kmín
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané, omyté makrely zbavíme hlavy a ocasu. Nožem nakrájíme na 2 cm silné podkovy, osolíme, okmínujeme, necháme chvíli odpočinout.
    2. Podkovy osušíme, obalíme v hladké mouce.
    3. V pánvi rozpustíme máslo, podkovy opečeme, z obou stran, dozlatova.
    4. K rybě přidáme nakrájené zelené fazolky, plátky žampionů, podlijeme bílým vínem. Přikryjeme pokličkou, na mírném ohni podusíme 5 minut.
    5. Sundáme pokličku, osolíme, opepříme, pečeme ještě 3-4 minuty, až se část šťávy zredukuje.
    6. Jednotlivé porce makrel na talíři přelijeme šťávou z výpeku, přidáme fazolky, žampiony.

    Doporučení

    Podáváme například s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

    Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

    Co dělat, když přední brzda navijáku nejde utáhnout

    Už se vám někdy stalo, že jste chtěli dotáhnout brzdu navijáku a ono to nešlo? Je to velký průšvih, protože pak nejde ani navinout nahozenou nástrahu ke břehu. Člověk si nějak poradí, ale naviják je s prokluzující brzdou prostě nefunkční. Většinou jde o stržení závitu ve středu krytu brzdy. Co s tím, vyhodit naviják? Ne! Jedno relativně prosté a levné řešení existuje. Lze obrátit mosazný střed.

    Základní dělení rybářských navijáků

    Rozhodně není dobré podcenit samotný výběr navijáku, je to totiž důležitá součást celé rybářské výbavy. Právě kvalitní, dobře zvolený, naviják může velmi zpříjemnit nejen samotné zdolávání ryb, ale i ostatní práci s prutem. A naopak nekvalitní, nebo nevhodně zvolený naviják, dokáže zkazit celý zážitek z rybaření, nebo případně dokonce zapříčinit ztrátu případného úlovku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím