Rybářský rozcestník

Baskická treska s omáčkou Pil Pil

Treska s omáčkou Pil Pil (španělsky bacalao al pil pil) je jedním z nejslavnějších pokrmů Baskicka a je ideální pro milovníky ryb. K jeho přípravě potřebujete pouze čtyři ingredience: tresku, česnek, sušené chilli a olej. Uvidíte, že velmi zajímavou, ale jednoduchou technikou se vám podaří získat vynikající omáčku, podobnou majonéze.

2 náročnost
20 minut
eDelikatesy-BaskickáeDelikatesy-Baskická
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks filety tresky (ideálně s kůží)
  • 6-8 ks stroužků česneku
  • 3 ks chilli papričky
  • 250 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • Příprava

    1. Nejprve tresku osušte pomocí kuchyňské utěrky.
    2. Na pánvi vyrobené z keramiky nebo kamene (ne teflonu) rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Zatímco se olej zahřívá, nasekejte polovinu česneku a zbytek nechte celý. Tyto celé stroužky budou na ozdobu.
    3. Nejprve do oleje na pár minut přidejte celé stroužky a chilli. Poté přihoďte nasekaný česnek. Olivový olej tak získá lahodnou chuť. Vše vařte, dokud česnek nezezlátne. Poté chilli papričky a česnek vyjměte z oleje a položte je na kuchyňskou utěrku, aby se odsál přebytečný olej.
    4. Nyní je čas na ochuceném oleji osmažit tresku. Nechejte rybu opéci 2 až 3 minuty z každé strany (doba se může lišit v závislosti na velikosti filetů). Když je ryba hotová, odstraňte ji z pánve a vypněte sporák. Olej teď obsahuje trochu želatiny, což vám pomůže připravit omáčku. V první řadě ho však nechejte trochu vychladnout.
    5. Jakmile bude mít olej teplotu mezi 40-60 °C, můžete začít s přípravou omáčky. Abyste získali emulzi z oleje a rybí želatiny, tak obsah pánve energicky 3 až 5 minut šlehejte metličkou, případně spodkem jemného kovového cedníku. Dosolte a podávejte s chilli papričkou a celým česnekem.

    Doporučení

    Nevznikla vám z omáčky hustá emulze? Zde je pár triků od španělských kuchařů: Slijte omáčku z pánve a tyčovým mixérem ji trochu vyšlehejte. Pozor, nešlehejte moc dlouho, jinak vám omáčka moc zhoustne. Vyjměte polovinu omáčky z pánve, přidejte do ní špetku kukuřičného škrobu a tyčovým mixérem vyšlehejte. Promíchejte se zbytkem omáčky v pánvi. Za stálého míchání omáčky na pánvi přidejte 1 až 2 lžíce plnotučného mléka pro zahuštění.

    Tip na olivový olej: Olivový olej Extra Virgen, Aragón, Marchenica – Tento extra panenský olivový olej vznikl jako výsledek dlouholetých zkušeností práce s výjimečnou surovinou, jako jsou olivy z Bajo Aragón. Jeho barva, jemná vůně a ovocná chuť jsou nejlepším důkazem jeho znamenité kvality.

    Poznámka

    zdroj: www.edelikatesy.cz

    Nejčtenější články

    Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

    Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.

    Použití PVA šňůrky (nitě) v praxi

    PVA materiál (polyvinylalkohol) je pro rybáře velmi prospěšný. Vyrábějí se z něj totiž sáčky, punčochy, ale také pásky či šňůrky, které rybáři využívají na několik způsobů. Pomocí PVA sáčků či punčoch můžeme například dopravit na lovné místo přímo k háčku zakrmovací směs, pomocí šňůrek pak lze zafixovat nástrahy nebo dokonce části koncových sestav tak, aby se během nahazování nezamotaly, což rybáři zajistí jistotu, že má nastraženo přesně podle jeho představ a záběr může být velmi reálný. Dnes se ale zaměříme právě na PVA šňůrky a možnosti, jak je u vody využít.

    Pozvánka na dětské závody do Příbrami

    Místní organizace Příbram pořádá dětské náborové rybářské závody, které se konají 6. 10. 2024 na rybníku Horní Obora….