Porce lososa uvařené v páře, servírované přelité omáčkou z potočnice, šalotky, smetany a dalších ingrediencí.
1. Porce lososa uvaříme v páře, vaříme asi 10 minut
2. Připravíme omáčku; na másle zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme potočnici (pár větviček si necháme na ozdobu) a za stálého míchání dusíme 2 minuty
3. Vmícháme smetanu a koření a za stálého míchání přivedeme omáčku k varu, stáhneme z plotýnky a po chvilce dohladka rozmixujeme
4. Omáčku opět mírně prohřejeme
5. Na talíře rozložíme porce lososa, přelijeme je omáčkou a ozdobíme čerstvou potočnicí.
Potočnice – Potočnice lékařská, starší název řeřicha potoční, někdy také řeřišnice bílá je rostlina z čeledi brukvovitých. Potočnice je bohatá na vitaminy A, C, D, E, dále na jód, železo a síru. V nati jsou obsažené látky jako hořčičné oleje a fenylethylhořčičnová silice. Z jejích semen se připravovala hořčice a z přezimujících částí salát, který je stále oblíbeným pokrmem například v severských zemích a v Irsku, kde se potočnici říká zelí svatého Patrika. Listy mají nahořklou, kořenitou a štiplavou chuť podobně jako ředkvičky nebo řeřicha, nejchutnější jsou z vrcholu lodyhy. Pro ostřejší, pikantní chuť se potočnice dobře hodí jako přísada do pomazánek, salátů, rybích pokrmů nebo polévek.