Rybářský rozcestník

Losos s potočnicovou omáčkou

Porce lososa uvařené v páře, servírované přelité omáčkou z potočnice, šalotky, smetany a dalších ingrediencí.

2 náročnost
20 minut
  • Rozpis na 6 porcí:
  • 6 ks porcí lososa
  • 2 svazky potočnice
  • 150 ml smetany
  • 4 lžíce jemně nakrájené šalotky
  • 4 lžíce másla
  • čerstvě namletý pepř
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce lososa uvaříme v páře, vaříme asi 10 minut
    2. Připravíme omáčku; na másle zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme potočnici (pár větviček si necháme na ozdobu) a za stálého míchání dusíme 2 minuty
    3. Vmícháme smetanu a koření a za stálého míchání přivedeme omáčku k varu, stáhneme z plotýnky a po chvilce dohladka rozmixujeme
    4. Omáčku opět mírně prohřejeme
    5. Na talíře rozložíme porce lososa, přelijeme je omáčkou a ozdobíme čerstvou potočnicí.

    Poznámka

    Potočnice – Potočnice lékařská, starší název řeřicha potoční, někdy také řeřišnice bílá je rostlina z čeledi brukvovitých. Potočnice je bohatá na vitaminy A, C, D, E, dále na jód, železo a síru. V nati jsou obsažené látky jako hořčičné oleje a fenylethylhořčičnová silice. Z jejích semen se připravovala hořčice a z přezimujících částí salát, který je stále oblíbeným pokrmem například v severských zemích a v Irsku, kde se potočnici říká zelí svatého Patrika. Listy mají nahořklou, kořenitou a štiplavou chuť podobně jako ředkvičky nebo řeřicha, nejchutnější jsou z vrcholu lodyhy. Pro ostřejší, pikantní chuť se potočnice dobře hodí jako přísada do pomazánek, salátů, rybích pokrmů nebo polévek.

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Pozvánka na závod Neratovický sumec 2022

    Místní organizace Neratovice zved na rybářský závod „Neratovický sumec 2022“, který se koná 23. – 25. 9. 2022 na revíru Labe 16M – Mlékojedy pískovna….