Rybářský rozcestník

Losos gorbuša s černou čočkou beluga

Ryby skvěle chutnají s čočkou nebo čočkovým salátem. V tomto receptu pak zrna černé čočky připomínají kaviár této ryby. Jinak kdo neví, beluga je anglický název pro vyzu velkou.

2 náročnost
30 minut
+ hodina odležení filet  
lososlososlosos
  • 500 g filetů lososa gorbuša
  • 300 g černé čočky beluga
  • pár koleček mrkve
  • balzamikový ocet
  • drcený kmín
  • olivový olej
  • citron
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • zelenina na ozdobu
  • Příprava

    1. Filety z gorbuši přepůlíme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme hodinu odpočinout.
    2. V pánvi zahřejeme olivový olej, který smícháme s máslem, v poměru 1:1 necháme rozpustit, vložíme pár koleček mrkve, aby se nám filety nepřichytily, gorbuša se prodává bez kůže. Rybu posypeme jemně drceným kmínem, pečeme z každé strany 5 minut.
    3. Uvaříme černou čočku, scedíme, přidáme pár vloček másla, ochutíme balzamikový octem, solí a pepřem.
    4. Čočku rozprostřeme na talíře, na čočku položíme filety lososa, přidáme kolečko citronu a ozdobíme zeleninou.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

    Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

    Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

    Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

    Žebrové krmítko naplněné pečivem

    V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím