2 náročnost
40 minut
+ 1 hodina odležení
2 ks líni kolem 300 g
4 ks stroužky česneku
2-3 lžíce másla
citronová šťáva
kmín
pepř
sůl
Příprava
- Vykuchané líny zbavíme hlavy a ocasu, podélně rozřízneme, odstraníme hřbetní, řitní i prsní ploutve.
- Kůži posypeme hustě solí a necháme 5 minut působit, potom hadříkem stáhneme sůl i se slizem z kůže a filety propláchneme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou, necháme 1 hodinu odležet.
- Filety narovnáme na plech, kůží nahoru, poklademe kousky másla, nešetříme, osolíme, okmínujeme, vložíme do vyhřáté trouby, na 180 °C, pečeme 10 -12 minut, občas přelijeme máslem.
- Filety posypeme nasekaným česnekem, troubu přepneme na horní ohřev (gril), pečeme ještě 5-7 minut, až kůže na okrajích a česnek začne zlátnout.
Doporučení
Podáváme s vařenými brambory. Kůži neodstraňujeme, někdo ji považuje za lahůdku.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek