Rybářský rozcestník

Lín na másle a česneku

Lína považuji za lahůdkovou rybu, také proto se dříve líni vyváželi do Francie, Itálie a v bývalých prodejnách „Ryby-Zvěřina-Drůbež“ jste na ně také někdy nenarazili. Recept je jednoduchý a pokrm chuťově vynikající, jeho přípravu jistě zvládne každý rybář-kuchař.

2 náročnost
40 minut
+ 1 hodina odležení  
LínLínLín
  • 2 ks líni kolem 300 g
  • 4 ks stroužky česneku
  • 2-3 lžíce másla
  • citronová šťáva
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchané líny zbavíme hlavy a ocasu, podélně rozřízneme, odstraníme hřbetní, řitní i prsní ploutve.
    2. Kůži posypeme hustě solí a necháme 5 minut působit, potom hadříkem stáhneme sůl i se slizem z kůže a filety propláchneme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou, necháme 1 hodinu odležet.
    3. Filety narovnáme na plech, kůží nahoru, poklademe kousky másla, nešetříme, osolíme, okmínujeme, vložíme do vyhřáté trouby, na 180 °C, pečeme 10 -12 minut, občas přelijeme máslem.
    4. Filety posypeme nasekaným česnekem, troubu přepneme na horní ohřev (gril), pečeme ještě 5-7 minut, až kůže na okrajích a česnek začne zlátnout.

    Doporučení

    Podáváme s vařenými brambory. Kůži neodstraňujeme, někdo ji považuje za lahůdku.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.