Rozpis na 2 porce:
2 ks porce kapra o váze 150-200 g
100 g hříbků
50 g slaniny
4 lžíce bílého vína
mletý barevný pepř
hladká mouka
mletý kmín
máslo
sůl
Příprava
- Porce kapra podélně nařízneme na 3-4 místech a vložíme proužky slaniny.
- Osolíme, okmínujeme, opečeme na másle zprudka z každé strany 1 minutu (do rozpuštěného másla přidáme 4-6 koleček mrkve, ryba se nám nepřipeče a kůže zůstane v celku, starý kuchařský trik).
- Opečené porce otočíme v pánvi kůží nahoru, kde je vložená slanina, lehce zaprášíme moukou, do šťávy přidáme nakrájené hříbky, přidáme bílé víno a pod pokličkou dusíme do měkka 10 minut.
- Podušenou rybu na talíři přelijeme šťávou s hříbky, okořeníme mletým barevným pepřem a podáváme nejlépe s vařenými brambory.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek