Rybářský rozcestník

Kapr vařený II.

Porce kapra uvařené v mírně osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou a kořením.

2 náročnost
45 minut
  • 4 ks porce kapra
  • 1 ks menší cibule
  • 80 g másla
  • 60 g kořenové zeleniny (méně mrkve a patržele, více celeru)
  • 1 lžíce octa
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • kousek bobkového listu
  • petrželka
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Do širokého hrnce vlijeme tolik vody, aby jednotlivé porce ryb byly potopeny
    2. Přidáme ocet, koření, plátky pokrájené kořenové zeleniny a sůl
    3. Vaříme 10 minut
    4. Do vroucí várky vložíme rybí porce a jakmile se voda začne opět vařit, zmírníme příkon energie a vaříme při pomalém varu 12-15 minut
    5. Děrovanou lopatkou vybereme rybu na talíře, maličko podlijeme horkým procezeným vývarem, přelijeme horkým, rozpuštěným máslem a zdobíme petrželkou.

    Doporučení

    Vařeného kapra podáváme s teplou holandskou omáčkou, se strouhaným křenem, s jablkovým křenem nebo s některou pikantní majonézovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

    Nejčtenější články

    Chytáme štiky – vhodné rybolovné techniky

    Jak asi každý rybář ví, štika je v českých vodách hned po sumci druhá největší ryba dorůstající délky hodně přes 1 metr. Vážit pak může až ke 35 kg. Ovšem průměrná lovná délka v Česku je jen někde kolem 40 až 70 cm, o váze ryb sotva několika kilogramů. Je to predátor a zdravotní policie v jednom. Ráda totiž loví zraněné a nemocné ryby, nepohrdne ale ani mrtvou rybkou, drobnými hlodavci či mláďaty ptáků. A jak tedy na štiky? Využít můžeme hned několik metod. Chytáme je na plavanou, položenou, nebo také vláčením. Ovšem jde to i na mušku s muškařským náčiním!

    Vyvěšená – chytání štik pod špičkou prutu

    Tato metoda lovu štik je vhodná všude tam, kde hned u břehu je dost velká hloubka. Pomocí delšího prutu, většího splávku (kačenky) a živé nástražné rybky plavající pod splávkem, se právě štiky vyhledávající kořist u břehu dají často přemluvit k útoku.

    Rybí pásma, aneb je dobré vědět, co nám plave pod nohama

    Vodní toky jsou poměrně dost charakteristické v mnoha aspektech. Pokud je zkoumáme, sledujeme u nich různé, například to, zda protékají přirozenou krajinou, nebo regulovaným korytem, také hodnotíme jejich šíři, či členitost … Další důležitou roli hraje hloubka toku, síla proudu, typ dna, od toho všeho se právě odvíjí okysličení vody, teplota vody apod. A podobné je to i u vod stojatých. Ty mají také své charakteristické rysy. A právě charakteristika toku nebo nádrže má vliv na druhy živočichů a také ryb, které v daném pásmu žijí.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím