Rybářský rozcestník

Kapr s lehkým bramborovým salátem

Porce kapra potřené směsí z oleje, žloutků a mleté papriky, opečené dorůžova, podávané s bramborovým salátem.

2 náročnost
40 minut
+ 20 minut odležení  
  • 1 kg kapra
  • 100 g másla
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 2 ks žloutky
  • sůl
  • Na salát:
  • 800 g vařených brambor
  • 100 g vařeného celeru
  • 100 g vařené mrkve
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 8 ks ředkviček
  • 1 ks cibule
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na ozdobení:
  • plátky okurky a pomeranče
  • hlávkový salát
  • petrželka
  • Příprava

    1. Očištěného kapra omyjeme, osušíme, nakrájíme na porce (podkovy) asi 2,5 – 3 cm široké, po obou stranách osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 30 minut odležet
    2. Žloutky s olejem a mletou pálivou paprikou rozšleháme, směsí potřeme porce kapra a po obou stranách je na rozehřátém másle opečeme dorůžova
    3. Brambory, mrkev, celer i ředkvičky nakrájíme na malé kostičky, oloupanou cibuli nadrobno a vše spolu s na jemno nasekanou pažitkou, olejem, špetkou pepře, solí a podle chuti citronové šťávy důkladně promícháme a necháme 20 minut v chladu odležet
    4. Před podáváním ozdobíme salát i rybu petrželkou, listy hlávkového salátu, plátky okurky a pomeranče.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím