1. Živou rybu zabijeme a chytáme krev do misky, přidáme trochu octa, potom rybu očistíme a vykucháme
2. Zeleninu opereme a uvaříme v l litru vody
3. Procezenou dáme stranou a do vývaru ze zeleniny vložíme rybu a poživatelné vnitřnosti a vaříme je zvolna asi 20 minut, rybu vyjmeme, vývar procedíme a odvaříme asi na 3/4 litru
4. Rozpustíme máslo, vsypeme do něho mouku a za stálého míchání usmažíme do žluta (jíška)
5. Jíšku zředíme vínem a vývarem z ryby, přidáme rozmíchanou krev, omáčku povaříme, přidáme rozdrobený perník, rozvaříme a omáčku procedíme
6. Podle chuti osolíme, okyselíme, přidáme citrónovou kůru nebo šťávu, přisladíme a obarvíme karamelem do červena
7. Hrozinky a mandle nakrájíme na lupínky a vložíme spolu s rybou do hotové omáčky a prohřejeme.
Podáváme např. s těstovinami, haluškami nebo s bramborem.