Rybářský rozcestník

Kapr po polsku s šedou omáčkou

Recepty z ryb.

1 náročnost
90 minut
  • 1250 g kapra
  • 100 g zeleniny
  • sůl
  • Omáčka:
  • 50 g másla
  • 50 g perníku
  • 30 g hladké mouky
  • 30 g cukru na karamel
  • 30 g rozinek
  • 30 g mandlí
  • 1/8 l červeného vína
  • citrónová šťáva (kůra)
  • vývar z ryby
  • rybí krev
  • sůl
  • Příprava

    1. Živou rybu zabijeme a chytáme krev do misky, přidáme trochu octa, potom rybu očistíme a vykucháme
    2. Zeleninu opereme a uvaříme v l litru vody
    3. Procezenou dáme stranou a do vývaru ze zeleniny vložíme rybu a poživatelné vnitřnosti a vaříme je zvolna asi 20 minut, rybu vyjmeme, vývar procedíme a odvaříme asi na 3/4 litru
    4. Rozpustíme máslo, vsypeme do něho mouku a za stálého míchání usmažíme do žluta (jíška)
    5. Jíšku zředíme vínem a vývarem z ryby, přidáme rozmíchanou krev, omáčku povaříme, přidáme rozdrobený perník, rozvaříme a omáčku procedíme
    6. Podle chuti osolíme, okyselíme, přidáme citrónovou kůru nebo šťávu, přisladíme a obarvíme karamelem do červena
    7. Hrozinky a mandle nakrájíme na lupínky a vložíme spolu s rybou do hotové omáčky a prohřejeme.

    Doporučení

    Podáváme např. s těstovinami, haluškami nebo s bramborem.

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Kam s úhořem na háčku? Kbelík je ideální!

    Každý, kdo někdy vytáhl úhoře z vody ví, že bojuje i na souši a ne a ne se uklidnit. Pak je moc těžké mu háček vytáhnout z tlamky. A nejen to, necháte-li ho malou chvíli vyset na vlasci, začne se do něj zamotávat, dokáže se tak neuvěřitelně zamotat do vlasce, až se začne často škrtit. Hrozí nejen jeho poškození, ale také brzké uhynutí. Kam tedy s ním těsně po vytažení z vody?