Rybářský rozcestník

Humr po portugalsku

Recept na přípravu živého humra.

2 náročnost
45 minut
+ doba odležení  
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 ks velkého humra (nebo 2 malí humři)
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 ks cibule
  • 1 kg rajčat
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžíce brandy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • pepř
  • ocet
  • sůl
  • Příprava

    1. Živé humry okartáčujeme ve studené vodě, vhodíme do hrnce s vařící osolenou vodou a přísadou cibule pokrájené na plátky, pepře a octa, vařečkou je chvíli přidržíme pod vodou a vaříme 15-20 minut, potom je necháme ve vývaru vychladnout
    2. Vařené humry vyndáme, osušíme, po délce rozkrojíme na půlky, odstraníme vnitřnosti, opatrně vyjmeme maso, nakrájíme na 8 kousků a dáme na širokou pánev
    3. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme spařená, oloupaná, drobně nakrájená rajčata a podusíme
    4. Po chvilce k rajčatům přidáme rozetřený česnek, mletý pepř, sůl, vše zaprášíme hladkou moukou, dobře rozmícháme, podusíme několik minut, prolisujeme a vmícháme brandy
    5. Směs nalijeme na humří maso, pod pokličkou podusíme 5 minut, potom vychladíme a necháme v chladničce přes noc proležet
    6. Před podáváním pokrm ohřejeme.

    Doporučení

    Příloha: Dušená rýže.

    Poznámka

    Tento pokrm můžeme připravit také z konzervovaného humra.

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?