Rybářský rozcestník

Kapr namodro

Na tuto úpravu potřebujeme hladkého kapra, se kterým pracujeme na vlhkém prkénku, abychom z jeho kůže nesetřeli hlen, na kterém závisí zmodrání kůže.

2 náročnost
45 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks kousek cibule
  • 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 2-3 lžíce octa
  • 1 šálek vody
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček pepře
  • špetka tymiánu
  • petrželka
  • máslo
  • citrón
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce dáme vodu, na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, koření zavázané do kousku sepraného plátýnka a sůl, cca 20 minut povaříme
    2. Porce kapra srovnáme do pekáčku kůží nahoru a přelijeme je vroucím octem, zakryjeme pokličkou a necháme 15 minut stát
    3. Pak opatrně ze strany přilijeme vroucí vývar ze zeleniny
    4. Necháme přejít varem, pak teplotu ztlumíme a vaříme zvolna 10-12 minut
    5. Uvařeného kapra vyjmeme nejlépe děrovanou lopatkou na horké talíře, mírně podlijeme horkým procezeným vývarem, přelijeme horkým máslem a ozdobíme dílkem citrónu a petrželkou.

    Doporučení

    Jako příloha je vhodný čerstvý chléb.

    Poznámka

    Kapra na modro je možné servírovat i s holandskou omáčkou či tatarskou omáčkou nebo s jablkovým křenem.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!