Rybářský rozcestník

Jikry v oleji se šalotkou

Rybí jikry z kapra, karase, nebo například cejna nemusíme využít jen do polévek, výborné jsou také naložené v oleji.

1 náročnost
45 minut
+ doba rozležení v lednici  
jikryjikryjikryjikry
  • 500 g jiker
  • 200 g šalotky (nebo cibule)
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce citronová šťáva
  • bílý vinný ocet dle chuti
  • slunečnicový olej
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Jikry zalijeme vodou, osolíme, přidáme citronovou šťávu (jikry krásně zrůžoví) vaříme 15 minut do měkka.
    2. Slijeme vodu, v cedníku necháme okapat. Odstraníme blanku z jiker, vidličkou rozmícháme najemno, po uvaření jiker vzniknou menší hrudky.
    3. K jikrám přidáme najemno nakrájenou šalotku, pažitku. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme bílý vinný ocet, vše promícháme.
    4. Jikry přendáme do sklenice a zalijeme olejem, aby byly ponořené. Uložíme v lednici a necháme den rozležet.

    Doporučení

    Podáváme s pečivem. Do týdne spotřebujeme, pak začíná šalotka (cibule) kvasit.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!