Rybářský rozcestník

Jihočeská štědrovečerní polévka

Jeden z krajových receptů našich babiček na tradiční rybí polévku podávánou o vánocích.

3 náročnost
65 minut
+ den namáčený hrách  
Jihočeská štědrovečerní polévka
  • 500 g kapřích vnitřností
  • 100 g celeru
  • 100 g másla
  • 50 g petržele
  • 50 g mrkve
  • 5 ks kapřích hlav
  • 20 ks zrnek pepře
  • 2 l vody
  • kousek celého zázvoru
  • kousek cibule
  • hrst hrachu
  • kousek cibule
  • sůl
  • Na jíšku:
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • Příprava

    1. Zeleninu očistíme, nastrouháme a prudce opečeme na másle
    2. Přilijeme vodu, přidáme den předem namočený hrách, zázvor, pepř, očištěnou cibuli, rybí hlavy, zbytek rybího masa a vaříme půl hodiny
    3. Potom polévku procedíme, zahustíme připravenou světlou jíškou, přidáme pokrájené a kostí zbavené kapří hlavy a vnitřnosti a ještě 15 minut povaříme
    4. Nakonec polévku dochutíme a ihned podáváme.

    Doporučení

    Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?