Rybářský rozcestník

Dunajská štědrovečerní polévka

Krajová polévka našich babiček z kapřích vnitřností, kapusty a hrachu.

2 náročnost
45 minut
+ 1 den máčení hrachu, předvaření hrachu  
  • 300 g kapřích vnitřností
  • 100 g předvařeného hrachu
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g petržele
  • 50 g kapusty
  • 50 g celeru
  • 50 g másla
  • 1 lžíce nastrouhané cibule
  • 2 l vody
  • malá větévka sušeného rozmarýnu
  • sůl
  • Příprava

    1. Pokrájenou a očištěnou zeleninu (kapustu nejprve spaříme vařící vodou) dusíme s cibulí na másle 10 minut
    2. Zaprášíme ji hladkou moukou, přidáme den předem namočený hrách, rozmarýn a vodu
    3. Vše vaříme dalších 20 minut
    4. Polévku procedíme, osolíme a ještě chvíli povaříme s mletými očištěnými vnitřnostmi
    5. Dochutíme kořením a podáváme.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím