Rybářský rozcestník

Grilovaný cejn s pikantní omáčkou

Filety z cejna grilované na venkovním roštu, servírované se studenou pikantní omáčkou.

1 náročnost
20 minut
+ doba odležení  
  • 800 g cejna
  • 40 g oleje
  • citronová šťáva
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 100 g majonézy
  • 10 g sardelové pasty
  • 10 g plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 1 ks menší sladkokyselé okurky
  • citronová kůra
  • petrželka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěného, vykuchaného a pod tekoucí vodou opraného cejna nakrájíme na filety, ty osolíme a pokapeme citronovou šťávou, necháme asi 30 minut odležet
    2. Jednotlivé filety potřeme olejem a dáme na dobře vyhřátý gril, s roštem potřeným olejem, grilovat
    3. Maso grilujeme po obou stranách (nejprve filety pokládáme kůží dolů)
    4. Hotové filety z cejna klademe na předehřáté talíře a podáváme se studenou omáčkou, kterou servírujeme v samostatných miskách.

    Příprava omáčky:
    1. Okurku, petrželku a citronovou kůru usekáme na jemno a smícháme s majonézou
    2. Osolíme, dochutíme pepřem, sardelovou pastou a hořčicí
    3. Omáčku necháme v lednici chvíli vychladit.

    Nejčtenější články

    Změny v rybářském řádu pro rok 2019

    Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

    Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

    Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

    Chytání na feeder – úplné začátky

    Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím