Rybářský rozcestník

Dušené okouní filety

Okouní filety povařené s pórkem a kořením, podávané s omáčkou, zdobené bylinkami a plátky citronu.

2 náročnost
50 minut
  • 4-8 ks okouních filet
  • 2 ks hřebíčků
  • 1 kg čerstvého pórku
  • 1 lžička celého bílého pepře
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • voda
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 2 lžičky kremžské hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 l mléka
  • sůl
  • Na ozdobu:
  • plátky z 1/2 citronu
  • snítky kopru
  • petržel
  • Příprava

    1. Očištěný pórek omyjeme, pokrájíme na tenká kolečka, dáme do hrnce, vaříme asi v 1/2 litru osolené vody 15 minut a potom z vývaru pečlivě sebereme pěnu
    2. Přidáme pepř, hořčičná semínka, hřebíčky, vložíme opláchnuté pod tekoucí vodou okouní filety a vše vaříme na mírném ohni asi 10 minut, poté dušenou rybu opatrně vyjmeme a dáme na teplé místo
    3. Do hlubší pánve na rozehřáté máslo přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, přilijeme mléko, necháme asi 5 minut vařit a na závěr omáčku ochutíme kremžskou hořčicí, solí a kuličkami pepře
    4. Okouní filety podáváme s pórkem, omáčkou a dušenou rýží, ozdobené plátky citronu a bylinkami.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?