Rybářský rozcestník

Cejn na zázvoru a kari

Cejn má sice více svalových kůstek, ale maso je chutné, jemné chuti … takto připravený, tedy opečený na másle obalený v pikantním těstíčku, servírovaný se zeleninou orestovanou ve výpeku, je opravdu moc dobrý!

2 náročnost
40 minut
Cejn na zázvoru a kari
  • 1 ks (1,5 kg) velký cejn
  • 2 ks stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • 1 ks zelená paprika
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce škrobu (Solamyl)
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička kari
  • 5 cl bílého vína
  • worchestr
  • máslo
  • pepř
  • olej
  • sůl
    1. Vykuchanou, šupin zbavenou rybu, opláchneme, odstraníme ploutve, hlavu, ocas, podélně rozřízneme, od hlavy k ocasu na polovinu, rozkrojíme na 4 porce, osolíme
    2. Vejce vidličkou rozšleháme s kari, zázvorem, utřeným česnekem, přilijeme víno, přidáme škrob, vymícháme hladké hustší těstíčko
    3. Porce ryby osušíme ubrouskem, namočíme z obou stran do těstíčka, opečeme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova
    4. Do šťávy po pečení přidáme nakrájenou cibuli a papriky, zjemníme lžičkou másla, osolíme, opepříme, zakápneme worchestrem, dusíme do měkka
    5. Porce ryby na talířích poklademe zeleninovou směsí, podáváme například s bramborovou kaší.

    Nejčtenější články

    Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

    Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

    Chytání kaprů ve vodním sloupci

    Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

    Lov línů, víte, jak na ně?

    Lín je krásná ryba zdržující se nejčastěji v zarostlých a bahnitých částech řek, ale i na stojatých vodách, v rybnících, na mělčinách větších vodních nádrží … prostě všude tam, kde je teplá voda a hodně zarostlé dno, ale i vodní sloupec. Miluje místa, kde se rostliny pnou vodním sloupcem ze dna až na hladinu. Kdo nemá moc rád lov v zarostlých vodách, pro toho cílený lov línů moc není. Líny lovíme spíše na jemné náčiní, slabší, ale kvalitní vlasce, které zvládnou i nějakou tu vázku. Vytáhlý lín na břehu určitě udělá radost snad každému rybáři i když to nebude zrovna obr. Ale pozor, líni mohou dorůst úctyhodných rozměrů, ale o tom až v samotném článku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím