Rybářský rozcestník

Chladná káva z kelímku

Osvěžující chladná káva připravená u vody pomocí kelímku s poklopem, je to taková „našejkrovaná“ pseudo ledová káva.

1 náročnost
Chladná káva z kelímku
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 2 lžičky cukru
  • 0,2 dl co nejchladnějšího mléka
  • 0,2 dl co nechladnější vody
  • 3 lžíce horké vody
  • Dále:
  • kelímek nebo hrnek s víčkem o objemu cca 1/2 litru
  • Příprava

    1. Kávu nasypeme do kelímku a přelijeme třemi lžícemi vroucí vody
    2. Pak přidáme zbytek studené vody a cukr, kelímek řádně uzavřeme a protřepeme, až se vytvoří hustá pěna
    3. Do sklenice, ze které budeme pít, nasypeme kostky ledu a zalijeme je kávovou pěnou
    4. Dolijeme mlékem a ihned podáváme.

    Doporučení

    Kávu lze samozřejmě připravit i bez cukru.

    Poznámka

    Autor původního textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.