Rybářský rozcestník

Zamrazená káva v kostkách ledu

Silný koncentrát čerstvě uvařené kávy nalitý do tvořítek na led, zamrazený, kostky naházené do termosky, podávané v mléce jako ledová káva.

1 náročnost
10 minut
+ doby vychlazení a zamrazení  
Kávové kostky ledu
  • 0,5 l vody
  • 28-30 g čerstvě umleté kávy
  • mléko
  • cukr
  • Příprava

    1. Pomocí kávového robota si připravíme silný koncentrát černé kávy (použijeme dvojtou dávku, tedy místo 7 g na 1 šálek asi 14 g na 1 šálek), můžeme samozřejmě použít i kávu překapávanou nebo rozpustnou, ovšem, i u nich se musí poměry přizpůsobit zamrazení a budoucímu servírování kostek kávy v mléce, tedy dát dvojnásobek běžné dávky na 1 šálek)
    2. Kávu necháme vychladit, pak ji nalijeme do tvořítek na led a necháme v mrazáku ztuhnout
    3. Kostky kávy si dáme do termosky a tak je můžeme přinést k vodě
    4. Do šálku studeného mléka dáme 2-4 kostky zmrazené kávy (chce to vyzkoušet, kolik kostek vám bude v mléce vyhovovat) a nápoj podáváme nejlépe s brčkem, cukr servírujeme zvlášť.

    Doporučení

    Přinejhorším jde použít i tzv. „Turka“, akorát ho musíte prohnat cedníkem, i u něj platí dvojitá dávka kávy na 1 skleničku.

    Poznámka

    Pokud se vám led rozpustí, nevadí, silný koncentrát lze použít stejně jako kostky, akorát musíty vychytat dávkování!

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?