Rybářský rozcestník

Zamrazená káva v kostkách ledu

Silný koncentrát čerstvě uvařené kávy nalitý do tvořítek na led, zamrazený, kostky naházené do termosky, podávané v mléce jako ledová káva.

1 náročnost
10 minut
+ doby vychlazení a zamrazení  
Kávové kostky ledu
  • 0,5 l vody
  • 28-30 g čerstvě umleté kávy
  • mléko
  • cukr
  • Příprava

    1. Pomocí kávového robota si připravíme silný koncentrát černé kávy (použijeme dvojtou dávku, tedy místo 7 g na 1 šálek asi 14 g na 1 šálek), můžeme samozřejmě použít i kávu překapávanou nebo rozpustnou, ovšem, i u nich se musí poměry přizpůsobit zamrazení a budoucímu servírování kostek kávy v mléce, tedy dát dvojnásobek běžné dávky na 1 šálek)
    2. Kávu necháme vychladit, pak ji nalijeme do tvořítek na led a necháme v mrazáku ztuhnout
    3. Kostky kávy si dáme do termosky a tak je můžeme přinést k vodě
    4. Do šálku studeného mléka dáme 2-4 kostky zmrazené kávy (chce to vyzkoušet, kolik kostek vám bude v mléce vyhovovat) a nápoj podáváme nejlépe s brčkem, cukr servírujeme zvlášť.

    Doporučení

    Přinejhorším jde použít i tzv. „Turka“, akorát ho musíte prohnat cedníkem, i u něj platí dvojitá dávka kávy na 1 skleničku.

    Poznámka

    Pokud se vám led rozpustí, nevadí, silný koncentrát lze použít stejně jako kostky, akorát musíty vychytat dávkování!

    Nejčtenější články

    Ryba v české kuchyni – 7. díl

    Během 18 století začínají některé rybníky mizet, majitelé je začali přeměňovat na louky, pastviny a pole. Příčinou byla především produkce sena, potom brambor a dalších plodin. Ve velkém se začínal chovat skot, seno bylo rovněž potřeba pro koně. Nezanedbatelná byla i produkce hnoje, která chovaná zvířata produkovala, používal se na hnojení polí. V roce 1791 na Českokrumlovsku vyšlo nařízení, že na každém panství se má vypustit několik rybníků a přeměnit v louky a  pole…

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.