Rybářský rozcestník

Česká vánoční rybí polévka

Vánoční klasika, recept na rybí polévku z kuchařky „Ryby podle baštýřek z Třeboňska“, autorů M. Hule a F. Kubů, vydala Olympia 1997.

2 náročnost
50 minut
českáčeskáčeská
  • 2 ks hlavy z kapra
  • odřezky, vnitřnosti (jikry, mlíčí)
  • 1,5 l vody
  • 500 g jiných ryb (např. línů)
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 150 g másla
  • 50 g hladké mouky na jíšku
  • 1 ks cibule
  • 1 hrst vařeného hrachu, nebo hrst sušených hub
  • mletý černý pepř
  • petrželka
  • zázvor
  • sůl
  • Příprava

    1. Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na másle. Když je zelenina zahnědlá, zalijeme vodou, přidáme hlavy, odřezky a jiné očištěné části ryby. Vše vaříme půl hodiny.
    2. Polévku přecedíme, osolíme, opepříme, ochutíme zázvorem.
    3. Obereme rybí maso, vložíme do polévky. Zároveň samostatně uvaříme rybí vnitřnosti, které také přidáme do polévky.
    4. Přidáme hrst uvařeného hrachu, nebo hrst předem namočených sušených hub.
    5. Polévku zahustíme světlou jíškou, povaříme 10 minut. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou

    Poznámka

    Foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?