Rybářský rozcestník

Česká vánoční rybí polévka

Vánoční klasika, recept na rybí polévku z kuchařky „Ryby podle baštýřek z Třeboňska“, autorů M. Hule a F. Kubů, vydala Olympia 1997.

2 náročnost
50 minut
českáčeskáčeská
  • 2 ks hlavy z kapra
  • odřezky, vnitřnosti (jikry, mlíčí)
  • 1,5 l vody
  • 500 g jiných ryb (např. línů)
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 150 g másla
  • 50 g hladké mouky na jíšku
  • 1 ks cibule
  • 1 hrst vařeného hrachu, nebo hrst sušených hub
  • mletý černý pepř
  • petrželka
  • zázvor
  • sůl
  • Příprava

    1. Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na másle. Když je zelenina zahnědlá, zalijeme vodou, přidáme hlavy, odřezky a jiné očištěné části ryby. Vše vaříme půl hodiny.
    2. Polévku přecedíme, osolíme, opepříme, ochutíme zázvorem.
    3. Obereme rybí maso, vložíme do polévky. Zároveň samostatně uvaříme rybí vnitřnosti, které také přidáme do polévky.
    4. Přidáme hrst uvařeného hrachu, nebo hrst předem namočených sušených hub.
    5. Polévku zahustíme světlou jíškou, povaříme 10 minut. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou

    Poznámka

    Foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.