Rybářský rozcestník

Česká vánoční rybí polévka

Vánoční klasika, recept na rybí polévku z kuchařky „Ryby podle baštýřek z Třeboňska“, autorů M. Hule a F. Kubů, vydala Olympia 1997.

2 náročnost
50 minut
českáčeskáčeská
  • 2 ks hlavy z kapra
  • odřezky, vnitřnosti (jikry, mlíčí)
  • 1,5 l vody
  • 500 g jiných ryb (např. línů)
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 150 g másla
  • 50 g hladké mouky na jíšku
  • 1 ks cibule
  • 1 hrst vařeného hrachu, nebo hrst sušených hub
  • mletý černý pepř
  • petrželka
  • zázvor
  • sůl
  • Příprava

    1. Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na másle. Když je zelenina zahnědlá, zalijeme vodou, přidáme hlavy, odřezky a jiné očištěné části ryby. Vše vaříme půl hodiny.
    2. Polévku přecedíme, osolíme, opepříme, ochutíme zázvorem.
    3. Obereme rybí maso, vložíme do polévky. Zároveň samostatně uvaříme rybí vnitřnosti, které také přidáme do polévky.
    4. Přidáme hrst uvařeného hrachu, nebo hrst předem namočených sušených hub.
    5. Polévku zahustíme světlou jíškou, povaříme 10 minut. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou

    Poznámka

    Foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.