2 ks hlavy z kapra
odřezky, vnitřnosti (jikry, mlíčí)
1,5 l vody
500 g jiných ryb (např. línů)
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
150 g másla
50 g hladké mouky na jíšku
1 ks cibule
1 hrst vařeného hrachu, nebo hrst sušených hub
mletý černý pepř
petrželka
zázvor
sůl
Příprava
- Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na másle. Když je zelenina zahnědlá, zalijeme vodou, přidáme hlavy, odřezky a jiné očištěné části ryby. Vše vaříme půl hodiny.
- Polévku přecedíme, osolíme, opepříme, ochutíme zázvorem.
- Obereme rybí maso, vložíme do polévky. Zároveň samostatně uvaříme rybí vnitřnosti, které také přidáme do polévky.
- Přidáme hrst uvařeného hrachu, nebo hrst předem namočených sušených hub.
- Polévku zahustíme světlou jíškou, povaříme 10 minut. Polévku na talíři posypeme nasekanou petrželkou
Poznámka
Foto: D. Marounek