Základem béarnské omáčky, podle tohoto receptu, je klasická omáčka holandská, která je navíc ochucená čerstvě nasekaným estragonem a redukcí z bílého vína, šalotky a divokého koření. Skvělá je k pečeným, nebo grilovaným rybám, ale také ke klasickým hovězím steakům.
2 náročnost
15 minut
50 ml suchého bílého vína
cca 1 dcl přepuštěného másla
3 ks kuličky celého černého pepře
3 ks kuličky nového koření
2 ks žloutky ze středně velkých vajec
2 ks bobkové listy
1,5 ks šalotky
šťáva z 1/2 ks citronu
čerstvý estragon
pepř
sůl
Příprava
Připravíme si redukci z vína; v menším kastrůlku bílé víno, bobkový list, nové koření, šalotku a pepř a na mírném plameni zredukujte na polovinu objemu (koření použijeme podrcené, kromě bobkových listů, ty pak odstraníme!).
Žloutky a redukci z bílého vína, šalotky a divokého koření vyšleháme, nad vodní lázní, do pěny.
Kakmile pěna zhoustne, mírně zesvětlá, postupně do ní zašleháme přepuštěné máslo (mělo by mít stejnou teplotu, jako vyšlehávaná hmota).
Omáčku odstavíme z vodní lázně, dochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme.
Nakonec do omáčky přidáme nasekaný čerstvý estragon.
Doporučení
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Došel vám oblíbený dip, nebo prostě rádi zkoušíte něco nového a nejste lakomí, obětujte panák vašeho oblíbeného sladkého likéru a použijte ho jako dip, možná vás překvapí, že i některé ryby, pokud mají možnost, jsou pěkné násosky.
Ztrácíte se v nepřeberné nabídce rybářských eshopů? Hesla jako „nejlepší“, „nejlevnější“, „sleva“ a „akce“ vám zní povědomě? Jestliže hledáte opravdu nejlepší nabídku a chcete rychle a snadno najít vše, co potřebujete, představujeme vám nový vyhledávač rybářských potřeb – Fishsurfing Tržiště!
Český rybářský svaz, z. s., Západočeský územní svaz, odbor RT ve spolupráci s ČRS, z.s., místní organizací Nepomuk pořádají Územní halový přebor v rybolovné technice mládeže podzimní kolo….