Základem béarnské omáčky, podle tohoto receptu, je klasická omáčka holandská, která je navíc ochucená čerstvě nasekaným estragonem a redukcí z bílého vína, šalotky a divokého koření. Skvělá je k pečeným, nebo grilovaným rybám, ale také ke klasickým hovězím steakům.
2 náročnost
15 minut
50 ml suchého bílého vína
cca 1 dcl přepuštěného másla
3 ks kuličky celého černého pepře
3 ks kuličky nového koření
2 ks žloutky ze středně velkých vajec
2 ks bobkové listy
1,5 ks šalotky
šťáva z 1/2 ks citronu
čerstvý estragon
pepř
sůl
Příprava
Připravíme si redukci z vína; v menším kastrůlku bílé víno, bobkový list, nové koření, šalotku a pepř a na mírném plameni zredukujte na polovinu objemu (koření použijeme podrcené, kromě bobkových listů, ty pak odstraníme!).
Žloutky a redukci z bílého vína, šalotky a divokého koření vyšleháme, nad vodní lázní, do pěny.
Kakmile pěna zhoustne, mírně zesvětlá, postupně do ní zašleháme přepuštěné máslo (mělo by mít stejnou teplotu, jako vyšlehávaná hmota).
Omáčku odstavíme z vodní lázně, dochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme.
Nakonec do omáčky přidáme nasekaný čerstvý estragon.
Doporučení
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Ve výluhu z piva, vína a koření povařené porce kapra, servírované přelité omáčkou z kaparů, sardelové pasty, citronové šťávy, cibule a rybího vývaru. Recept je na 6 porcí.
Marinované plátky libovolné sladkovodní, ale i mořské ryby, zprudka opečené na pánvi, servírované na listech hlávkového salátu, ozdobené ve výpeku orestovanými rajčaty, plátky citronu, nasekanou cibulí a snítky petrželky.
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….