Rybářský rozcestník

Béarnská omáčka podle Romana Pauluse

Základem béarnské omáčky, podle tohoto receptu, je klasická omáčka holandská, která je navíc ochucená čerstvě nasekaným estragonem a redukcí z bílého vína, šalotky a divokého koření. Skvělá je k pečeným, nebo grilovaným rybám, ale také ke klasickým hovězím steakům.

2 náročnost
15 minut
  • 50 ml suchého bílého vína
  • cca 1 dcl přepuštěného másla
  • 3 ks kuličky celého černého pepře
  • 3 ks kuličky nového koření
  • 2 ks žloutky ze středně velkých vajec
  • 2 ks bobkové listy
  • 1,5 ks šalotky
  • šťáva z 1/2 ks citronu
  • čerstvý estragon
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Připravíme si redukci z vína; v menším kastrůlku bílé víno, bobkový list, nové koření, šalotku a pepř a na mírném plameni zredukujte na polovinu objemu (koření použijeme podrcené, kromě bobkových listů, ty pak odstraníme!).
    2. Žloutky a redukci z bílého vína, šalotky a divokého koření vyšleháme, nad vodní lázní, do pěny.
    3. Kakmile pěna zhoustne, mírně zesvětlá, postupně do ní zašleháme přepuštěné máslo (mělo by mít stejnou teplotu, jako vyšlehávaná hmota).
    4. Omáčku odstavíme z vodní lázně, dochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme.
    5. Nakonec do omáčky přidáme nasekaný čerstvý estragon.

    Doporučení

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….