Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.
Ve vodě se vyskytuje velké množství pachů, proto má čich u ryb svůj velký význam. Vědci zjistili, že čichové ústrojí není u ryb spojeno s dutinou tlamy, s dýcháním tedy nemají nozdry ryb nic společného. Ty právě slouží k čichovým vjemům. A jak ryby přelstít, pokud jde o pach nás rybářů? Prostě na nástrahách i návazcích nezanechávat před náhozem žádný rušivý pach, tedy ani pach nás rybářů.
Zkušenosti mnoha rybářů ukázaly, že například, pokud rukama, co jsme si mazali repelent po těle, pak navlékáme nástražky na háčky, většinou na ně nic nechytíme. A proč? Protože repelent ve vodě ryby cítí! A stejně tak jiné pachy, včetně potu rybáře. A tak někteří rybáři pracují v rukavicích, pokud navlékají například boilies na přívěsy háčků. Ale i při dalších rybářských technikách se vyplatí mít čisté ruce bez zápachu, pokud pracujeme s nástrahami ryb.
A někteří rybáři zapomínají na návazce, které mohou také, v některých případech, být nositeli pachů, které pak mohou odradit ryby od samotného záběru. A proto je dobré návazce před nahozením například namočit do nálevu, nebo je pokapat olejem či dipem a tak je zbavit všech případných negativních pachů, co na nich mohli ulpět například v průběhu navazování.
Někdo by si mohl říci, že jde o puntičkářství, zabývat se až takovými detaily při chytání ryb. Ale pak se nedivme, že někteří rybáři ryby chytají, zatím co ostatní na ně jen smutně koukají a nechápou, proč jim ty ryby neberou, přesto, že sedí kousek od toho úspěšného rybáře a chytají na úplně stejné nástrahy, mají stejné návazce a přitom oni ne a ne nějakou rybu chytit. 🙂
Text i foto: Jiří Langer, Rybářský rozcestník.cz