Rybářský rozcestník

Oheň u vody? Chovejte se jako kluci z knížek pana Foglara!

Kamkoliv přijedu na oblíbené rybářské místo, obvykle najdu zbytky ohniště a to většinou na nejméně vhodném místě. Když pak pominu českou legislativu a fakt, že například oheň se nesmí rozdělávat blíže jak 50 metrů od lesa, na místech se vzrostlým porostem, tedy i na louce nebo na strništi, za silného větru a podobně, divím se, kolik rybářů na tyto pravidla kašle.

rozdělávánírozdělávánírozdělávánírozdělávánírozdělávánígril-steakyGrilGrilováníoheň

Kromě nepořádku na často navštěvovaných oblíbených rybářských místech, kde rybáři bivakují, nacházím i jiné „dárečky“ některých z nás. Například pozůstatky potřeby, co rybář po sobě zanechal, když to na něho přišlo a byl lenivý zajít někam dál a své exkrementy, včetně papíru, zakopat. Ale o tom už jsem psal v minulých článcích. Dnes bych se chtěl věnovat ještě jednomu zlořádu, který panuje mezi námi rybáři a to rozdělávání ohně u vody na těch nejméně vhodných místech a o jejich úklidu nemluvě.

Nemám nic proti ohníčku u vody, nad ohněm opečené buřty já osobně miluji, ale není nic jednoduššího, než si brát k vodě malý gril a ugrilovat si je na grilu. Další možností je udělat si ohniště, pokud jste vůbec na místě, kde lze ohniště vybudovat. Ale pak se ptám, musí být toto ohniště kousek od vody, někde tam, kde má člověk položené pruty? A co ideální místo na postavení bivaku? To jsou místa, kde mě vytáčí, když pozůstatky ohniště najdu. A to nemluvím o tom, že pokud si ohniště vybuduji, prostě ho zase zlikviduji, když budu odjíždět!

Pomocí malého rýče je ohniště vykopané během chvilky…jeho uklizení je pak také jednoduché….

My to děláme podle pana Foglara, vykopeme větší drn, v něm si uděláme ohýnek, opečeme buřty, druhý den pak drn vrátíme na místo a nikdo nepozná, že tam ohniště někdy bylo. Jde o poměrně bezpečný způsob vytvoření ohniště a uklizeno je pak coby dub!

Pár základních pravidel pro rozdělávání ohně u vody:

  • podle lesního zákona je zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně v lese nebo 50 m od lesa, ale i na místech se vzrostlým porostem, tedy dokonce i na louce nebo strništi
  • nerozdělávejte oheň v době extrémního sucha nebo za silných poryvů větru
  • při rozdělávání ohně v přírodě bezpečně oddělte ohniště od okolního prostředí, tedy například vykopejte díru v zemi, obložte ohniště kameny…
  • na zapálení nebo udržování ohně nepoužívejte vysoce hořlavé látky, jako například benzin…
  • nenechávejte oheň bez dozoru
  • nechte oheň úplně vyhasnout a pak ho ještě pro jistotu prolijte větším množstvím vody
  • ohniště úplně zlikvidujte, tedy uveďte prostor do původního stavu

Možná vám tento článek připadá úplně zbytečný, ale mám zkušenost, že jde bohužel o běžnou praxi, že rybáři zakládají ohniště bez rozmyslu, kdekoliv bez ohledu na zákon a nebezpečí a také hlavně nemyslí na další rybáře, co přijedou k vodě po nich. Letos jsme zatím na třetí velké výpravě, přitom všude, kam jsme dorazili, bylo neuklizené ohniště, na jednom místě dokonce dvě těsně vedle sebe. Další v místě, které se nejlépe hodilo na postavení bivaku…

Přenosný gril je skvělý pomocník na delších rybářských výpravách….

Pánové a dámy, prosím, přeci není tak těžké chovat se i u vody zodpovědně a také po sobě uklidit. Děkuji všem, kteří od vody odjíždí a nezanechávají za sebou nic víc, než slehlou trávu.

Poznámka pod čarou:

Víte že v případě porušení zásad manipulace s otevřeným ohněm je možné udělit pokutu fyzickým osobám do výše 20 000 Kč a pokud svým jednáním způsobí požár, až do výše 25 000 Kč?

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?