Rybářský rozcestník

Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

fritovanífritovanífritovanítrumann-davidVyuzenísumeček

Na Labi v Hradci Králové pod Makrem, kam rád jezdím, je trumanů opravdu mnoho. Stačí do vody večer hodit háček s napíchnutou rousnicí a záběr přijde za malou chvíli. Za večer tak člověk dokáže z vody vytáhnout desítky trumanů. Ano, je to k naštvání, cílíme-li na jiný druh ryby, než na trumany, ale co se dá dělat. Nedávno jsme vyřešili tento problém po svém, prostě jsme je naložili do soli a pak ve větším množství oleje opekli.

Pořád otravovali, tak šli do horkého oleje…

Právě fritování je jedna z možností, jak upravit různé menší druhy ryb, které mají více kostí. Fritováním se totiž téměř rozpadnou, stanou se křupavými, až tak pak nevadí při konzumaci ryb. U trumanů to neplatí, ti nemají mnoho kostí, jen páteř a od ní vedoucí hlavní páteřní kosti. Drobné kůstky nemají. Přesto se právě trumani na fritování skvěle hodí. Jsou menší, tak je stačí vykuchat, odštípnout ploutve, naložit nejméně na 30 minut do soli, aby jsme je zbavili slizu, co mají na kůži a pak je, po důkladném opláchnutí, můžeme ponořit do horkého oleje. Za chvíli budou k jídlu.

Další možností je trumany grilovat. Připravují se stejně, nejprve vykuchaní se zbaví slizu, pak po opláchnutí je hodíme na gril a opět je máme za chvíli hotové. Nesmíme zapomenou je dochutit solí a také například pepřem, kmínem, či přímo nějakou směsí koření určenou na ryby.

Asi nejskvělejší způsob přípravy trumanů je vyudit je. Je to velmi chutná ryba vhodná právě na uzení. Jak na to se dozvíte v našem článku zde: Uzený sumeček americký…

Video k tématu:

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.