Rybářský rozcestník

Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

fritovanífritovanífritovanítrumann-davidVyuzenísumeček

Na Labi v Hradci Králové pod Makrem, kam rád jezdím, je trumanů opravdu mnoho. Stačí do vody večer hodit háček s napíchnutou rousnicí a záběr přijde za malou chvíli. Za večer tak člověk dokáže z vody vytáhnout desítky trumanů. Ano, je to k naštvání, cílíme-li na jiný druh ryby, než na trumany, ale co se dá dělat. Nedávno jsme vyřešili tento problém po svém, prostě jsme je naložili do soli a pak ve větším množství oleje opekli.

Pořád otravovali, tak šli do horkého oleje…

Právě fritování je jedna z možností, jak upravit různé menší druhy ryb, které mají více kostí. Fritováním se totiž téměř rozpadnou, stanou se křupavými, až tak pak nevadí při konzumaci ryb. U trumanů to neplatí, ti nemají mnoho kostí, jen páteř a od ní vedoucí hlavní páteřní kosti. Drobné kůstky nemají. Přesto se právě trumani na fritování skvěle hodí. Jsou menší, tak je stačí vykuchat, odštípnout ploutve, naložit nejméně na 30 minut do soli, aby jsme je zbavili slizu, co mají na kůži a pak je, po důkladném opláchnutí, můžeme ponořit do horkého oleje. Za chvíli budou k jídlu.

Další možností je trumany grilovat. Připravují se stejně, nejprve vykuchaní se zbaví slizu, pak po opláchnutí je hodíme na gril a opět je máme za chvíli hotové. Nesmíme zapomenou je dochutit solí a také například pepřem, kmínem, či přímo nějakou směsí koření určenou na ryby.

Asi nejskvělejší způsob přípravy trumanů je vyudit je. Je to velmi chutná ryba vhodná právě na uzení. Jak na to se dozvíte v našem článku zde: Uzený sumeček americký…

Video k tématu:

Nejčtenější články

Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?