Rybářský rozcestník

Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

fritovanífritovanífritovanítrumann-davidVyuzenísumeček

Na Labi v Hradci Králové pod Makrem, kam rád jezdím, je trumanů opravdu mnoho. Stačí do vody večer hodit háček s napíchnutou rousnicí a záběr přijde za malou chvíli. Za večer tak člověk dokáže z vody vytáhnout desítky trumanů. Ano, je to k naštvání, cílíme-li na jiný druh ryby, než na trumany, ale co se dá dělat. Nedávno jsme vyřešili tento problém po svém, prostě jsme je naložili do soli a pak ve větším množství oleje opekli.

Pořád otravovali, tak šli do horkého oleje…

Právě fritování je jedna z možností, jak upravit různé menší druhy ryb, které mají více kostí. Fritováním se totiž téměř rozpadnou, stanou se křupavými, až tak pak nevadí při konzumaci ryb. U trumanů to neplatí, ti nemají mnoho kostí, jen páteř a od ní vedoucí hlavní páteřní kosti. Drobné kůstky nemají. Přesto se právě trumani na fritování skvěle hodí. Jsou menší, tak je stačí vykuchat, odštípnout ploutve, naložit nejméně na 30 minut do soli, aby jsme je zbavili slizu, co mají na kůži a pak je, po důkladném opláchnutí, můžeme ponořit do horkého oleje. Za chvíli budou k jídlu.

Další možností je trumany grilovat. Připravují se stejně, nejprve vykuchaní se zbaví slizu, pak po opláchnutí je hodíme na gril a opět je máme za chvíli hotové. Nesmíme zapomenou je dochutit solí a také například pepřem, kmínem, či přímo nějakou směsí koření určenou na ryby.

Asi nejskvělejší způsob přípravy trumanů je vyudit je. Je to velmi chutná ryba vhodná právě na uzení. Jak na to se dozvíte v našem článku zde: Uzený sumeček americký…

Video k tématu:

Nejčtenější články

FOR FISHING 2024 – den druhý

Pokud se včera občas nedalo nějakou tou uličkou protáhnout, dnes to není o nic lepší! Letos je rybářský veletrh FOR FISHING opravdu hojně navštěvovaný. Mě se ho podařilo celý prolétnout za dva dny a přiznám se, že šlo o pěkný kvapík. Občas jsem se na nějakém stánku zasekl, protože novinek je tu letos opravdu hodně. Dnes vám představím dalších pár firem a výrobků, které by některé z vás mohli na letošním FOR FISHINGu zaujmout.

FOR FISHING 2024 zahájen!

Ani deštivé počasí dnes neodradilo vášnivé rybáře i rybářky, aby vyrazili do Prahy do areálu PVA Letňany na rybářský veletrh For Fishing 2024. A není divu, letos je zase větší, než v loni a hlavně přibylo mnoho dalších stánků jak tuzemských firem, tak i rybářských firem ze zahraničí, z Maďarska, Polska, Anglie… Veletrh konči v neděli, tak nebuďte líní a přijeďte za námi na veletrh pobejt! V článku najdete pár tipů na zajímavé novinky, či firmy, které by jste neměli určitě přehlédnout.

FOR FISHING 2024 – den třetí

A máme tu sobotu, většinou den, kdy areál PVA v Praze praská ve švech. A není tomu jinak ani letos. Tisíce návštěvníků si dnes přivstalo a vyrazilo na rybářský veletrh FOR FISHING 2024. A že je na co koukat a za co utrácet peníze! Také dnes vám ukážeme pár fotografií, momentek z veletrhu, zajímavé stánky, prezentace i zboží.