Rybářský rozcestník

Nastříhané žížaly na menším háčku

Už se vám někdy stalo, že vám na háčku navléknutou žížalku něco okusovalo a vy ne a ne dobře seknout a vytáhnout rybu z vody? Určitě ano. Zkušení rybáři vědí, že to většinou dělají drobnější ryby jako menší okouni, sumečci američtí či ježdíci. Ovšem také například menší cejni si rádi pochutnávají na žížalách. Máme tu jednoduchou radu, jak přijít na kloub těm potvůrkám, co si beztrestně pochutnávají na vašich žížalách.

ježdík-obecný-labe-září-2019-3sumec-velký-33cm-labe-září-2019-2duble-cejn-velkynastříhanéokoun-zari-2017

V jednoduchosti je krása. Prostě stačí zmenšit háček, zjemnit návazec a silnější žížaly nastříhat na menší kousky. Stačí asi 1 cm dlouhé.

Nastříhaná kousky žížaly na menším háčku, to je cesta, jak proměnit jemné záběry…

Po zjemněním návazce a zmenšením sousta se většinou úspěch okamžitě dostaví. Začnete proměňovat své záběry a poměrně rychle zjistíte, co že vám vlastně okusuje žížaly na háčku. Jak jsem psal v úvodu, většinou jsou to menší druhy ryb, ale také mimina těch větších. Například sumec velký, tedy jeho roční potomstvo velice rádo okusuje žížaly na háčku. Ale to platí i pro okouny nebo například cejny.

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím