Rybářský rozcestník

7 nejlevnějších nástrah na chytání ryb

Někdo nemá na boilies, ani na další super moderní nástrahy, jiný jen kuličky prostě nemusí. Většinou stejně nefungují o moc lépe, jako ty klasické, prověřené již našimi pradědy. Snad jsou úspěšnější jen na cílený lov velkých kaprů, ale někdy také ne. Právě na tradiční nástrahy by jsme neměli rozhodně zapomínat a to ani tehdy, když pro nás peníze nejsou žádný problém. A proč? Protože stále fungují!

Chléb

Na střídku či kůrku chleba chytáme nejen kapry, ale i amury. Mámě tři možnosti, buď chleba nakrájíme a jednotlivé kostky napichujeme na háček, nebo z něj uválíme kuličky. Poslední možností je chytat na větší kus chleba plovoucí na hladině, tzv. „na mlaskačku“.

Chlebové kuličky - skořicové - připravené k sušení

Chlebové kuličky – skořicové – připravené k sušení

Tip 1: Kuličky chleba lze namočit a pak vyválet v různých posilovačích, nebo mletém či drceném koření. Skvělá je například skořice, perníkové koření apod.

Tip 2: Toustový chléb je skvělý vykrájený pomocí upravené umělohmotné stříkačky.

Koláž - pelety z toustů pomocí umělohmotné injekční stříkačky

Koláž – pelety z toustů pomocí umělohmotné injekční stříkačky

Rohlík

Rohlík miluje většina kaprovitých ryb. Ovšem čerstvý moc nedrží na háčku, proto častěji chytáme na rohlík lisovaný.

Jak na něj? Den až dva starý rohlík dáme do hrnce s pařáčkem, do kterého jsme nalili trochu vody, postavíme na zdroj tepla a necháme rohlík napařit, stačí 2 až 3 minuty. Rohlík vytáhneme, položíme na rovné prkénko či jinou vhodnou podložku a zatížíme něčím těžkým, například starou žehličkou, necháme do druhého dne pěkně vylisovat. Druhý den z rohlíku vykrájíme jednotlivé peletky, buď nožem, nebo rybářskými kleštěmi právě na rohlíkové boilies. Dobře vysušené skladujeme nejlépe v umělohmotné dóze.

Napařený - lisovaný rohlík - hotové vykrájené boilies

Napařený – lisovaný rohlík – hotové vykrájené boilies

Vařené kroupy

Ano, kroupy byly odedávna tradiční nástrahou našich pradědů. Skvěle na ně reagují kaprovité ryby, hlavně pak cejni a plotice. Asi nejvhodnější pro rybářské účely je velikost krup č. 10!

A jak na ně? Kroupy vaříme velmi pomalu, nesmíme je však rozvařit na kaši. Do hrnce nasypeme propláchnuté kroupy, zalijeme je vodou 1:5, tedy například 1 hrnek krup a 5 hrnků vody, máčíme je 3 až 4 hodiny, pak je vaříme na mírném zdroji tepla 1,5 až 2 hodiny doměkka, během vaření je často mícháme, protože se rády připalují! Je vhodné do vařící vody, při jejich vaření, stále přilévat novou vroucí vodu. Měkké slijeme a kroupy zalijeme studenou vodou, aby se nám neslepily. Nakonec připravené kroupy scedíme a necháme důkladně proschnout, nejlépe v menších vrstvách. Chytáme na 2 až tři kroupy, přičemž jednu napichujeme přímo na hrot háčku.

Kroupy jsou také skvělé jako partikl, tedy surovina do směsí určených na zakrmení.

Kroupy připravené k uvaření

Kroupy v misce – vařené

Vařené brambory

To je trefa! Uvařené brambory chutnají nejen kaprům, ale také cejnům, ploticím a jelcům. Vaříme raději moučnější druhy, ty se tak nerozpadávají. Větší uvařené brambory nakrájíme na kostky, malé můžeme použít celé i se slupkou.

A jak na ně? Uvařit brambory umí asi každý, vaříme je v celku, i se slupkou a to tak dlouho, až jimi bez odporu projede špejle bez špičky. Opět pozor na převaření, budou-li moc měkké, nebudou držet na háčku.

Brambory - uvařené - skvělé na kaprovité ryby

Brambory – uvařené – skvělé na kaprovité ryby

Tvrdý sýr

No, v dnešní době sýry nejsou moc laciné, ale pokud vám nějaký okoralý zbyde v lednici, pak ho lze považovat za levný :). Na sýr chytáme nejčastěji jelce a parmy. Ovšem pozor, není sýr jako sýr. Používáme tvrdé sýry, které krájíme na kosičky velké 1,5 x 1,5 cm. Z měkkčích sýrů pak můžeme vytvarovat kuličky.

Kostky tvrdého sýru

Kostky tvrdého sýru

Vařené těstoviny

Tak na těstoviny zapomínáme poměrně často, přitom uvařit je trvá mžik a pak fungují skvělě. Pozor jen na jejich rozvaření, pak by totiž nedržely na háčku!

Jak na ně? Kolínka nasypeme do vařící vody a uvaříme je do poloměkka, tedy asi 8-10 minut, záleží na druhu těstovin!, pak je slijeme, propláchneme v ledové vodě a necháme důkladně okapat. Takto je můžeme servírovat rybám, nebo je lze ještě obalit v různých posilovačích či koření.

Vařená těstovinová kolínka - na sladko - před uschnutím

Vařená těstovinová kolínka – obalené na sladko – před uschnutím

Rousnice (žížalky)

Po dešti, nebo na pařeništi či pod placatými předměty na holé půdě si můžeme nasbírat žížaly různých velikostí. Největší jsou asi hnojáčci v pařeništi. To je opravdu levná nástraha :). Ovšem rousnice lze i poměrně lehce pěstovat.

Jak na to? Přečtěte si náš článek o pěstování žížal zde: Chov a skladování žížal

zizalky-v-krabice

Slovo závěrem

Většina těch movitějších si raději zajde do obchodu, kde lze koupit vše, od lisovaných a různě dochucených rohlíkových boilies až po červy a žížaly. Ale připravit papáníčko rybám pěkně doma, postaru, to má také své kouzlo. Já si rád napařuji rohlík. Také těsto mě baví občas připravit, pěkně dochucené sladkým jahodovým sirupem. A kolínka, ta máčená ve skořici, to je u mě nástraha číslo 1 ! Ovšem známe i další levné nástrahy, například burizony, želé bonbóny … ale těm bych již nedal přívlastek tradiční :).

Nejčtenější články

Tyrolské dřívko, jeho použití

Tyrolské dřívko se používá především při vláčení, kdy má za úkol nadzvedávat nástrahu ode dna, díky čemuž se méně vázne. Dřívko při pohybu rozviřuje dno, což často také vyprovokuje dravce k útoku. Metodou vláčení s tyrolským dřívkem cíleně lovíme štiky, candáty, sumce, jelce tlouště a okouny. Podle velikosti nástražní rybky, hloubky lovného místa a síly toku pak volíme velikost tyrolského dřívka a také samotnou montáž.

Psí granule jako návnada na ryby

Ano, je to tak, i pomocí psích granulí lze zakrmovat lovné místo. Jen před samotným lovem je lepší si vyzkoušet, jak rychle se ve vodě rozpouštějí. Každé jsou jiné a tak je dobré vědět, jak dlouho trvá, než se rozpadnou ve vodě na prach. Psí granule přidáváme do krmení nejlépe rozmočené. Měli by tvořit maximálně 1/3 z celkového objemu zakrmovací směsi.

Soukromé revíry versus svazová voda

Kam vyrazit na ryby? Toť otázka! Český rybář, pokud chce zůstat v tuzemsku, má vlastně jen dvě možnosti. Buď si zvolí vodu svazovou, tedy, pokud má platnou rybářskou povolenku, a vyrazí na revíry, které obhospodařuje ČRS. Druhou možností je zajet si zachytat na nějaký soukromý revír. Ovšem každá s možností má své klady i zápory.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím