Rybářský rozcestník

Mivardi obalovací pasty ProActive – recenze

Používání obalovacích past zažívá v posledních letech velký rozmach a je to pochopitelné, vzhledem k nedostatku času drtivé většiny rybářů. Obalovací pasty z produkce firmy Mivardi jsou od začátku letošní sezony inovované, a to nejen co se týče názvu, v kterém přibil přídomek „ProActive“. Ale pěkně popořádku.

Co je obalovací pasta?

Velká většina rybářů tohle ví a zná, nicméně pro ty, kteří dosud nevědí nebo nemají úplné informace a pro celkovou úplnost této recenze uvedu, že se zjednodušeně řečeno jedná o těsto vyrobené ze stejného druhu boilies mixu s přídavkem tekutých potrav, esencí a dalších přísad, které jsou potřebné k pojivosti pasty a její vláčné konzistenci a samozřejmě konzervant, nebo chcete-li stabilizátor. Přesné složení samozřejmě žádná z firem neuvádí, nejedná se o veřejnou informaci. Na druhou stranu již nějaký pátek si rybáři, kteří si doma rolují boilies sami, schovávají zbytky boilies těsta právě k použití jako obalovací pasty.

Proč používat obalovací pastu?

Tak trošku to bylo nakousnuto již v úvodu. Pasta jako taková je tepelně neupravený produkt (není vařena v páře či vodě jako boilies) a tedy začíná pracovat na nástraze ihned po vhození do vody. Uvolňuje jak esence a tekuté potravy v sobě obsažené, tak i lehce barví vodu v okolí nástrahy. Tedy rychlé působení a rychlé vysílání potravního signálu do okolí. Postupem času z původně jakéhosi celistvého povrchu pasty na nástraze vzniká jakoby oslizlá vrstvička, stejná jako např. u kuličkových pelet po nějakém čase ve vodě, či boilies po delším čase na dně. Pro ryby, hlavně kapry, je tato fáze asi nejatraktivnější a vizuálně pak nástraha působí jako „bezpečná“, tedy jako potrava, která se na dně nachází už delší dobu. Dalším důvodem, proč jsem si obalovací pastu Pro Aktiv oblíbil, je, že jejím použitím můžeme prodloužit výdrž nástrahy pod háčkem – typickým příkladem tohoto je pasta Pro Active nanesená v různě silné vrstvě, tedy v různém množství na peletu. Samozřejmě, že záleží na lokalitě, kde lovíme a množství bílé ryby. Takto upravenou nástrahu lze ještě „vytunit“ obalením v gelovém atraktoru Rapid a nechat chvíli zaschnout. Další možností, jak využít pastu Pro Aktiv je její nanesení na olovo nebo vtlačení do krmítka.

Sortiment pasty Pro Aktiv

Pasta je na pulty prodejen dodávána v uzavíratelné dózičce o váze 150 g se šroubovacím víčkem. Horní část dózičky umožňuje pohodlné odebírání pasty z balení. Co se sortimentu týče, pasta ProActive je vyráběna ve stejných příchutích jako boilies, ať už z řady Easy Catch, Excellent či Champion. Můžeme tedy používat jak identickou příchuť, tak i příchutě různě kombinovat. Mně se osvědčila např. kombinace pasty s příchutí chilli-česnek s boilies Crazy Liver.

Tipy a poznatky z praxe

Sám obalovací pastu Pro Aktiv, jako spolupracovník firmy Mivardi, při svých lovech používám, i když samozřejmě ne vždy a nasazuji ji dle situace u vody. Většinou s ní ale začínám svůj lov, když potřebuju rychle udělat záběr a utvrdit se ve správné volbě lovného místa a dále pak v situacích, kdy je záběrů pomálu a rybám se do braní příliš nechce. Nejsem pravým a kovaným závodníkem, ale své místo si zcela určitě najde i při závodním lovu.

Dalším tipem na použití pasty je lov na samotnou kuličku plovoucího boilies nejen při lovu z vyvážky, kdy vrstva pasty zatíží „popku“ a návazec tak při pokládce montáže nemá snahu se zamotat.

S inovovanou pastou se velmi dobře pracuje, pěkně drží na nástraze. Je třeba ale uvést, že pokud budete chtít použít pastu na dipované nástraze, nebo ne zcela suché, pochopitelně vzhledem k jejím vlastnostem to bude komplikovanější než normálně, nicméně i tohle lze. V chladnějších měsících roku doporučuji požadované množství pasty krátce zpracovat promnutím v rukou, naopak v letních měsících je pastu třeba chránit před teplem, ideálně v thermo tašce s nástrahami.

Hodně pěkných chvil u vody, nejen s pastou ProActive, za Mivardi team přeje

David DejvL Lužný

Zdroj: www.mivardi.cz

Další info viz naše encyklopedie rybářských nástrah, návnad, rybářských atraktorů a další krmných komponentů: Obalovací pasty

Nejčtenější články

Jarní chytání kaprů, aneb lov ve studené jarní vodě

Časně z jara je lov ryb o něco náročnější, než v prohřátých letních měsících. Je to logické, protože po roztátí ledu je voda, díky jarnímu tání sněhu na horách, pořád ledová. A proto jen díky znalosti chování ryb na přelomu zimy a jara lze ulovit nějakého pěkného kapříka, ale i jinou kaprovitou rybu. O všem při určité nástraze se vám na prutu může náhodou objevit i pěkný úhoř nebo okoun …

Chytání kaprů ve vodním sloupci

Cílený lov kaprů i v dalších vrstvách vody, nejen u dna a na hladině, je vlastně poměrně mladé odvětví kaprařiny, ale hlavně v letních měsících, takto chytat kapry, stojí za to vyzkoušet. Když jsem před 35 lety začínal s rybařinou, nikdy mě nenapadlo, že někdy na kapry půjdu s umělými plovoucími muškami a dalšími nástrahami, které by jste spíše čekali u rybářů chytajících s muškařským náčiním. A chytat je na dipovanou umělou hmotu? Tak to by rybářům z minulého století asi propadla spodní čelist. 🙂

Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím