Rybářský rozcestník

Lov candátů na filety z mrtvých ryb

Pro nás rybáře to nevypadá moc lákavě, ale pro candáty, ale i další dravé ryby, jsou filety, vykrojené z čerstvé mrtvé ryby, opravdu velké lákadlo. Hned po rybích hlavách a ocáscích jde o mou nejúčinnější nástrahu právě na candáty, štiky či úhoře.

podvodni-splavek-bubenik-filetouklej-dva-kusy-2Chytánífilet-ryby-candat-2019-3filet-ryby-candat-2019-2zander

Dlouhé roky jsem chytal candáty především na celé živé, ale i mrtvé rybky. Ovšem moc se mě nedařilo. Až když jsem začal chytat na části čerstvě usmrcených rybek, začalo se mě dařit přemlouvat k záběru nejen candáty, ale i štiky, úhoře a menší sumce.

Filet z candáty lze vykrájet z různě velkých ryb….

Místo lanka návazce na candáty volíme raději fluorcarbon, i když velkým kusům lanka nevadí…

Dříve jsem zamrazoval nástražní rybky, co umřeli před jejich použitím, ale na zmrzlé kusy jsem moc úspěchů neměl. I když se o candátech mluví jako o doktorech, co si rádi dopřejí mrtvé, zatuchlé ryby, ze zkušenosti vím, že si mrvou rybku dají rádi, ale jen, když je čerstvá. Nabobtnalé, dlouho máčené ryby často jako nástrahu nechtějí a vyplivnou ji. Za to čerstvých částí ryb se neradi vzdávají a proto úspěšnost lovu na čerstvý rybí filet je tak velká.

Filety můžeme použít jak z větších ryb, tak z těch menších, důležité je, aby ryba nebyla moc dlouho mrtvá, tedy její maso bylo co nejčerstvější. Filet uřízneme ostrým nožem pěkně podél páteře, velikost nařežeme podle potřeby, tedy po jak velkých rybách půjdeme. Podle filetu také přizpůsobíme velikost háčku. Nebo naopak. Podle návazce uřízneme tu správnou velikost filetu. Filet nastražujeme tak, aby háček koukal z nástrahy a měl šanci se dobře zaseknout v „plechové“ hubě candáta. Jinak se ho snažíme co nejvíce chovat. Ideální je háček propíchnout filetem tak, že vytvoříme z filetu takovou harmoniku, kterou právě tělo háčku prochází.

Montáž pak volíme jednoduchou, buď jen menší průběžné olovo, obratlík a delší návazec s háčkem. Ideální je návazec z fluorocarbonu, ale má zkušenost je taková, že větším kusům candáta je jedno, na čem háček visí. Ovšem častěji silnější návazce mají snahu pustit a nespolknout. Návazec lze také připnout například k podvodnímu splávku, nebo na splávek na hladině. Důležité je, aby byl návazec spíše delší než kratší, klidně i dlouhý metr a více.

Různé vhodné montáže, nejen na lov candátů, najdete v naší encyklopedii zde: Encyklopedie rybářských návazců, uzlů a montáží. Stačí kliknout. 🙂

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím