Nic tak dobře nezahřeje jako horký grog či punč. Ale co dělat, když člověk u vody dostane hlad a chtěl by něco teplého do žaludku? Skvělá je polévka připravená nad ohněm, ale kdo je menší romantik, nebo má velký hlad, prostě použije vařič. Polévku lze pak uvařit jak z dovezených surovin z domu, tak dobrou tábornickou z darů lesa. A pokud použijeme nějakou chycenou rybku, pak bude polévka nejen horká, ale také vydatná a zdravá!
Rozhodně zde nebudeme dnes řešit problém kempování a rozdělávání ohně v přírodě. V tomto článku uvádíme jen pár rad, jak si uvařit chutnou polévku v přírodě a nebudeme řešit ten fakt, že je to v Česku, na většině míst, zakázané. Toto téma necháme na jindy! 🙂
Já osobně k vodě zásadně vozím plynový vařič a pitnou vodu, také krabici plnou polotovarů. Asi nejoblíbenější mám pytlíkové polévky, které stačí zalít horkou vodou a je hotovo. Jen si je dochutím! U vody mám vždy po ruce sůl a pepř a také cukr. Ano, na trhu existuje dnes desítky výrobců, kteří nabízejí jak instantní polévky, tak polévky, které stačí jen chvíli povařit. Je to dobré řešení a možnost, jak si rychle připravit horkou polévku na zahřátí, když je nečas a nám u vody kručí v bříšku.
Další možnost je už trochu náročnější, vytáhnout plynový vařič a na něm si připravit polévku z dovezených surovin. Skvělá je kořenová zelenina, brambory, ale také různé masové konzervy, z kterých pak můžeme připravit chutnou hovězí či gulášovou polévku. Nezatracoval bych ani využití čerstvě chycené ryby, kterou lze očistit, nafiletovat, rozkrájet na kousky a přidat například ke kořenové zelenině. Taková rybí polévka z kousků ryb může být opravdu skvělá.
Asi poslední možností je si tedy rozdělat gril nebo oheň a v kotlíku si uvařit polévku. Je to pracnější, také ne všude lze rozdělat oheň, ale to tu nechci řešit. Je nutné si říci, že nejen že je to opravdu složitější a náročnější na čas a um kuchaře, ale příprava jídla na ohni vyžaduje i rozumné počasí a delší čas samotného vaření. Na ohni prostě vše déle trvá, zvláště, pokud trochu fouká studený vítr. Ale romantika je romantika a hlavně vaření v kotlíku, pokud má člověk dost trpělivosti, může také přinést skvělé výsledky! Vždyť vařit na plynu můžeme i doma, to není nic pro pravé skauty 🙂
Chtěl bych se tady také zmínit o pár surovinách, které nám může vydat les a nemusíme si je dovést až z domu. Je to například medvědí česnek, který z jara roste a dodává právě polévkákm úžasné česnekové aroma. Také houby jsou skvělé, tedy, pokud je znáte! Houbová polévka připravená z čerstvých hub je pro milovníky hub skvělá volba. Můžeme využít i bylinky, těch roste v lese i na loukách mraky, ale člověk je musí znát. Plicník lékařský, prvosenka jarní, pažitka pobřežní, kopřiva, medvědí česnek … bylinek je mraky, ale použití v kuchyni, to chce již nějakou jejich znalost! Přednost bych v nouzi dal spíše plodům lesa, jako jahodám, borůvkám a podobně. I listy jahodníku či jiných jedlých plodů lesa, lze využít při přípravě polévek.
Zde níže jsem vypsal pár rychlých, lehkých polévek, které si můžete připravit přímo u vody. Inspirujte se a na nějakou dobrou mě pak můžete pozvat 🙂
Recepty na polévky:
500-600 g filetů rybího masa bez kůže, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 ks cibule, 1,5 l pitné vody, pepř, olej, sůl
Rybí maso nakrájíme na menší kostky, odstraníme co nejvíce kostí a kůstek, očištěnou zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky. Na troše oleje v kotlíku osmahneme cibuli spolu se zeleninou, přidáme maso z ryb, zamícháme, zalijeme vodou, osolíme a okořeníme pepřem, vaříme 15 minut doměkka (voda musí bublat, jinak to bude trvat trochu déle, ale pak hrozí, že se maso ryb rozpadne!). Buď ihned podáváme, nebo polévku můžeme zahustit například instantní jíškou a zjemnit mlékem nebo smetanou.
500 g drobných rybek, 300 g kapra, 300 g sumce nebo štiky, 500 g candáta (ryby lze různě obměňovat, podstatné je, aby polévka byla nejméně ze tří druhů rybího masa!), 10 g mleté sladké papriky, 10 g mleté pálivé papriky, 2 ks, velké cibule, rybí krev, pitná voda, sůl
Postup:
Do kotlíku necháme odkapat rybí krev, ryby vykucháme a nakrájíme na kusy asi 5 cm široké. Na dno kotlíku položíme nejdříve drobné rybky, na ně rozložíme vrstvu kapra, pak poklademe vrstvou ze štiky nebo sumce a nakonec vložíme kousky candáta, jednotlivé porce ryb nezapomeneme proložit kolečky cibule. Do takto připraveného kotlíku nalijeme jen tolik vody, aby byly ryb ponořené, vodu přivedeme k varu, osolíme ji okořeníme oběma paprikami. Vaříme cca 60 minut na mírném plameni, tak dlouho, až se na povrchu utvoří škraloup, polévku při vaření nemícháme, jen občas protřepeme kotlíkem. Na talíře dáme vždy kousky ryby a to pouze z horní části polévky, zalijeme vývarem přímo z kotlíku a ihned podáváme.
1 talíř čerstvých očištěných, krájených hub, 1,5 l pitné vody, 1 cibule, 1 lžička mouky (nemusí být), kousek slaniny, mletý pepř, kmín, sůl
Postup:
V kotlíku vysmahneme kostičky slaniny, přidáte drobně rozkrájenou cibuli a zpěníte, přihodíme očištěné, pokrájené houby, podusíte chvíli. Potom zaprášíme vše v kotlíku moukou a za stálého míchaní necháme mouku zbarvit do žluta (pokud nebudeme mít mouku, tento kro prostě přeskočíme). Nalijeme vodu, důkladně vše promícháte, osolíme, opepříme, okmínujeme. Vaříme 10 až 15 minut.
Rada: Slaninu lze nahradit trochou oleje
3 kostky bujónu, 1,5 l pitné vody, 1 mrkev, kousek celeru, petržele a celeru, sůl, pepř, krupice
Postup:
Očištěnou kořenovou zeleninu rozkrájíte nadrobno, vložíte do kotlíku, zalijete horkou vodou, přidáte kostky bujónu a uvaříte zeleninu doměkka. Potom vsypeme krupici, zamícháme a 3-4 minuty povaříme. Hotovou polévku podle chuti přisolíme a okořeníte pepřem.
1 ešus sekaných natí mladých lístků pampelišek, mladé kopřivy, šťovíku, řebříčku, petrželka, libečku), 1,5 l pitné vody, 1 lžíce rostlinného tuku, 2 kostky vývaru, 2 vejce, šálek mléka nebo smetany, 1 lžíce cukru, mletý pepř, sůl, 2 žemle nebo krajíc chleba, lžíce oleje, pažitka.
Postup:
Oprané, okapané natě nadrobno nasekáte a podusíte na tuku. Potom zaprášíte moukou, dobře promícháte a zalijete vodou. Přidáte kostku vývaru a povaříte. Povařenou polévku zalijete mlékem s rozkvedlanými vejci, osolíte, opepříte a popřípadě osladíte. Žemle nebo chléb rozkrájíte na kostičky a osmažíte na pánvi s olejem. Potom vysypete do talířů spolu se sekanou pažitkou a přelijete polévkou.
1 hovězí konzerva, 5 l vody, 2 mrkve, 1 petržel, 400 g nudlí (skvělé jsou vietnamské – instantní, rychle rozpustné), sůl
Postup:
Na oheň dáme kotlík s 5 litry vody. Nasypeme do něho nastrouhanou zeleninu a jakmile začne vařit přidáme obsah konzervy rozmělněný v trošce vlažné vody (tu použijeme z kotlíku), po 10-15 minutách varu nasypeme nudle a jakmile jsou uvařené dochutíme solí. Podáváme do čistých ešusů.
Další recepty na polévky, ale i další pokrmy z ryb najdete například zde: Rybářské recepty jídel