Rybářský rozcestník

Uzení sumce – foto postup

Sumec má chutné tučné maso s malým podílem kostí. K uzení jsou nejvhodnější kusy do 120 cm, starší kusy sumce mívají příliš tučné maso, nejtučnější je pak jejich ocas …

Vykuchaného a omytého sumce naporcujeme zhruba na 15 cm velké kusy, páteř je tvrdá, silná, maso tedy nařízneme k páteři a přesekneme sekáčkem s nožem, je to dost pracné.

Naporcované kusy naložíme do láku, solení na sucho se hodí spíše pro menší ryby jako cejny, pstruhy atd. Lák připravíme svařením 5 l vody, spolu s 0,8 kg soli a 0,1 kg cukru, podle vlastního uvážení můžeme ještě okořenit cibulí, česnekem, citronovou šťávou či bylinkami. Po vychladnutí nálev nalijeme na naporcované maso.

uzeny-sumec1

Maso necháme v láku minimálně 8 hodin, u větších kusů klidně 12 hodin. Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vyvážeme důkladně potravinářským provázkem, podobně jak se váže balík na poštu, zakončíme ale očkem pro zavěšení háčku. Vyvázané kusy masa pověsíme s háčky na tyčky do vyhřáté udírny.

uzeny-sumec2

Zpočátku topíme více suchým dřevem, které dává málo kouře, ale menší plamen, aby kusy rybího masa rychle oschly. Používáme bukové dřevo nebo švestku, třešeň lze i kombinovat. Postupně zvedáme teplotu kolem 90-100 °C, kterou udržuje zhruba 1 hodinu, aby se svalovina propekla ve všech vrstvách. Když se kůže začíná lesknout, přidáváme mokré dřevo pro vytvoření kouře, máme –li dřevo suché, stačí pár kusů namočit na chvíli do kýble z vodou a mokré přiložit na topeniště. Udíme teplým kouřem zhruba při 60-80 °C, podle velikostí balíčků rybího masa, zhruba 3-5 hodiny. Správně vyuzený sumec musí být křehký, maso se odděluje od páteře, povrch je suchý, vybarvený do hněda a maso ztratilo syrovou chuť.

uzeny-sumec3

Takto vyuzený sumec má omezenou trvanlivost, konzumujeme teplé nebo studené. Přebytky je možné uložit na několik dnů do lednice, ovšem dobře zabalené v uzavřených nádobách nebo sáčkách, aby nenačichly kouřem ostatní potraviny v lednici.

uzeny-sumec4

Text i foto: D. Marounek

Nejčtenější články

Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím