Rybářský rozcestník

Uzené ryby – to je extra delikates

Uzení ryb pro vlastní potřebu je velmi jednoduché zpestření jídelníčku, zvláště na dovolené nebo na delší rybářské výpravě, kde si můžeme nachytat kvalitní ryby sami. Mezi úlovky vhodné k uzení patří kromě mořských ryb (makrela, sleď, losos, platýz, sardinky, úhoř atd.) také některé ryby sladkovodní. Zvláště dobře se hodí kapr, lín a pstruh. Všeobecně platí, že tučnější ryby jsou chutnější, než ryby s nízkým obsahem tuku. Například okoun a štika nejsou po vyuzení nic moc, jejich maso je příliš suché.

PilinyUzení

Jak na to?

Uvádím příklad uzení vlastního úlovku divokého kapra v přírodě. Rybu (zde Abramis brama, cca 1,5 kg) nejprve zbavíme šupin, vyvrhneme a necháme v lednici přes noc odpočinout. Z hlavy a části vnitřností včetně ocasu lze uvařit dobrou rybí polévku, žábry ale vyhodíme. Ráno rybu naporcujeme (20-25 dkg/kousek). Připravíme si slanou směs koření podle vlastní chuti.

Piliny na uzení, foto s popiskem

Postup přípravy a samotné uzení

Na vhodném místě (např. na kameni – pozor na rozdělávání ohně u lesa!) si připravíme přenosnou udírnu. Na dno položíme staniolovou fólii ve dvou vrstvách, což nám ušetří spoustu práce při pozdějším čištění. Plochu pokryjeme jednou vrstvou pilin, které rybě při uzení dodají tu pravou chuť. Piliny by neměly být příliš jemné, nejlepší jsou nasekané kousky třísek 5-10 mm. Pro uzení ryb se výborně hodí dřevíčka z olše, ale lze použít i jiné, například z jasanu, hrušky, hickory apod. Nutno vyzkoušet, každý má jiné chutě.

Přenosná udírna s popisem

Lihové kahany udírny naplníme podle návodu udírny vhodnou kapalinou, většinou denaturovaným lihem. Jeden kahánek pojme cca 0,5 dcl. Zapálíme a nad hořící kahánky položíme plechovou nerezovou krabici s naporcovanou rybou. Horní kouřový kanálek ve víku (ventil) otevřeme asi na půl. Uzení startuje okamžitě. Víko udírny během hoření nezvedáme, proces je hotový, až palivo za 20-30 minut zcela vyhoří. Potom si naše delikátní uzené dílo můžeme v klidu prohlédnout. Překvapí nás příjemná, kolem se šířící vůně uzených ryb.

Nejlepší je náš delikates konzumovat za tepla, krátce po vyuzení. Doporučuji pokapat citrónem. Může se jíst jen tak, s vařeným bramborem nebo se salátem, eventuelně s bramborovým salátem bez majonézy.

Uzení kapra v přenosné udírně

Pokud jsme měli štěstí většího úlovku a uzená ryba nám zbude, dáme jí do lednice a druhý den si uděláme studenou rybí pomazánku. Například s jemně nasekanou šalotkou, kvalitní majonézou nebo créme fraiche (hustou smetanou), pažitkou, koprem, capris … Rybu rukama „rozebereme“ na kousky, vyndáme eventuelní kostičky a vše v míse pořádně utřeme vařečkou. Nezapomeneme na čerstvou citrónovou šťávu nebo malé kousky limetky. Okořeníme dle vlastní fantazie a necháme aspoň dvě hodiny v lednici. Na krajíci čerstvého chleba je to pohádka!

Dobrou chuť!

Text & foto © Jean Pragen, (článek poskytl web: ReceptyOnLine.cz)

Nejčtenější články

První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

Bez trochy toho rybářského štěstí to prostě nejde

Občas člověk zažije příhodu, která se při vyprávění zdá pro ostatní neuvěřitelná, tedy až vylhaná. A přesto je to často pravda. Já vám zde předkládám tři příběhy, které do této kategorie mohu směle zařadit.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím