Rybářský rozcestník

Grilujeme makrely – jak na to

Grilování ryb je disciplína, která vyžaduje určité znalosti, aby jste dosáhli tíženého efektu, připravit si chutnou, pěkně dozlatova ugrilovanou a hlavně nevysušenou rybu. I když se dá grilovat téměř každá vodní potvůrka, nejchutnější jsou ryby, které mají mastnější maso. Jedna z představitelů této kategorie je právě makrela.

Grilování ryb na venkovním roštu grilu

Je pravda, že makrelu si rybář v českých vodách neuloví, zato v supermarketech jich, hlavně poslední dobou, leží haldy. Většinou bývají mražené, ale narazil jsem i na chlazené kousky. Cena je pro našince většinou velmi příjemná, tak proč si neugrilovat právě makrelu? Na internetu najdete jistě mnoho nápadů a triků, jak si ugrilovat rybí maso a proto vám zde předkládám jen jednu z těch mnoha variant. Za tuto však ručím.

Makrela grilovaná na roštu - začátek grilování

Makrela grilovaná na roštu – začátek grilování

Makrely na roštu:

Většinou grilujeme několik makrel najednou. Naříznu je z jedné strany u hlavy a pak každou rozpárám po celé délce, těsně u páteře. Otevřené je omyji, zbavím případných vnitřních nečistot a nechám důkladně okapat (oschnout).

Jako koření preferuji „Koření na ryby“, většina výrobců je má docela chutné. Taky se dá použít klasické „Grilovací koření“ v kombinaci se sušenými bylinkami. Vlastně bych mohl pokračovat dále, opravdu záleží na vašich chuťových buňkách a případné praxi, kdy si každý to „své“ koření oblíbí a bude se v hospodě hádat, že právě ta jeho kombinace je nejlepší. Já mám k tomuto tématu jen jednu malou připomínku. Hlavně začátečníci dělají jednu chybu. Narvou do marinád všechno možné koření, hlavně aby byla ta jejich receptůra zajímavá. Praxe však u většiny přípravy jídel, tedy ne jen u grilování, ukazuje, že jedno až dvě koření v kombinaci dělají nejlepší chuť všem masům, bez rozdílu druhu. Proto já dávám „Koření na ryby“ a sůl, popřípadě pepř a vegetu. Toť vše.

Někdo rád při grilování používá čerstvé bylinky, popřípadě sušené. Ale s bylinkami opatrně! Chce to jen po troškách a zkoušet a zkoušet, nebo vám také ryba pěkně zhořkne. I voňavé bylinky ve špatné kombinaci, nebo při špatném aplikaci, jídlo mohou jen zkazit.

Makrela grilovaná na roštu - po 30 minutách

Makrela grilovaná na roštu – po 30 minutách

Na větší množství ryb používám dva velké rošty, mezi které naskládám otevřené makrely potřené trochou oleje nebo rozpuštěného másla a okořeněné jedním, či maximálně dvěma druhy koření. Často na grilovačkách vídám velkou chybu, kdy ryby pečete zavřené. Nezapomínejte, že takto se vám ryba akorát zevnitř udusí a k masu se koření v žádném případě nedostane.

Na rozpálené uhlíky vložíme rošty vyplněné rybami (aby se nám při otáčení rošty nerozdělali, můžete je svázat drátky) a nejprve grilujeme ryby ze strany, kde mají kůži. Při správné teplotě a výšce roštu stačí 15-20 minut z každé strany a ryby budou pěkně grilované a hlavně zevnitř krásně zbarvené dozlatova. Při samotném grilování rád na mastné maso sypu trochu toho „mého“ koření, někdo má zase rád marinády, kterými maso potírá a další koření již nepotřebuje

Jedna z mnoha jednoduchých marinád na ryby:

  • 1 dcl oleje
  • 0,5 dcl vody
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce rybího koření
  • 1 lžíce vegety
  • několik kapek sojové omáčky

Rozdrcený česnek smícháme v oleji s ostatními ingrediencemi a nakonec marinádu rozředíme vodou.

Makrela grilovaná na roštu

Makrela grilovaná na roštu

Výše uvedenou marinádou ryby v průběhu grilování několikrát potřu a máme hotovo. Pokud budete grilovat jen jednu nebo dvě makrely, je lepší použít grilovací rošty na ryby, které vám umožní pohodlně manipulovat i s téměř hotovým masem. Rozhodně negrilujte makrely přímo na jednoduchých roštech! Jak je budete chtít otáčet, přilepí se vám a místo otočení docílíte jen toho, že se vám budou pod rukama rozpadat.

Rybí maso je v Česku zbytečně opomíjené a kromě rybářů ho málokdo preferuje právě při venkovních grilovačkách. Je to však velká škoda. Nejen, že rybí maso je obecně nejzdravější, ale pokud využijete mé rady a budete grilovat ryby otevřené, čímž dosáhnete toho, že budete mít masíčko pěkně dozlatova ugriované a hlavně chutně okořeněné, zjistíte, že i ty kosti se dají v rybím mase snést. To také bývá nejčastější odpověď, proč lidé nejedí právě ryby, vadí jim totiž kosti. K tomu mohu říci jen jedno. Čím větší ryba, tím větší kosti, ale pozor na stáří těch vodních potvůrek. Takový … náctiletý kapr se stejně nedá jíst!

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím