Rybářský rozcestník

Grilujeme makrely – jak na to

Grilování ryb je disciplína, která vyžaduje určité znalosti, aby jste dosáhli tíženého efektu, připravit si chutnou, pěkně dozlatova ugrilovanou a hlavně nevysušenou rybu. I když se dá grilovat téměř každá vodní potvůrka, nejchutnější jsou ryby, které mají mastnější maso. Jedna z představitelů této kategorie je právě makrela.

Grilování ryb na venkovním roštu grilu

Je pravda, že makrelu si rybář v českých vodách neuloví, zato v supermarketech jich, hlavně poslední dobou, leží haldy. Většinou bývají mražené, ale narazil jsem i na chlazené kousky. Cena je pro našince většinou velmi příjemná, tak proč si neugrilovat právě makrelu? Na internetu najdete jistě mnoho nápadů a triků, jak si ugrilovat rybí maso a proto vám zde předkládám jen jednu z těch mnoha variant. Za tuto však ručím.

Makrela grilovaná na roštu - začátek grilování

Makrela grilovaná na roštu – začátek grilování

Makrely na roštu:

Většinou grilujeme několik makrel najednou. Naříznu je z jedné strany u hlavy a pak každou rozpárám po celé délce, těsně u páteře. Otevřené je omyji, zbavím případných vnitřních nečistot a nechám důkladně okapat (oschnout).

Jako koření preferuji „Koření na ryby“, většina výrobců je má docela chutné. Taky se dá použít klasické „Grilovací koření“ v kombinaci se sušenými bylinkami. Vlastně bych mohl pokračovat dále, opravdu záleží na vašich chuťových buňkách a případné praxi, kdy si každý to „své“ koření oblíbí a bude se v hospodě hádat, že právě ta jeho kombinace je nejlepší. Já mám k tomuto tématu jen jednu malou připomínku. Hlavně začátečníci dělají jednu chybu. Narvou do marinád všechno možné koření, hlavně aby byla ta jejich receptůra zajímavá. Praxe však u většiny přípravy jídel, tedy ne jen u grilování, ukazuje, že jedno až dvě koření v kombinaci dělají nejlepší chuť všem masům, bez rozdílu druhu. Proto já dávám „Koření na ryby“ a sůl, popřípadě pepř a vegetu. Toť vše.

Někdo rád při grilování používá čerstvé bylinky, popřípadě sušené. Ale s bylinkami opatrně! Chce to jen po troškách a zkoušet a zkoušet, nebo vám také ryba pěkně zhořkne. I voňavé bylinky ve špatné kombinaci, nebo při špatném aplikaci, jídlo mohou jen zkazit.

Makrela grilovaná na roštu - po 30 minutách

Makrela grilovaná na roštu – po 30 minutách

Na větší množství ryb používám dva velké rošty, mezi které naskládám otevřené makrely potřené trochou oleje nebo rozpuštěného másla a okořeněné jedním, či maximálně dvěma druhy koření. Často na grilovačkách vídám velkou chybu, kdy ryby pečete zavřené. Nezapomínejte, že takto se vám ryba akorát zevnitř udusí a k masu se koření v žádném případě nedostane.

Na rozpálené uhlíky vložíme rošty vyplněné rybami (aby se nám při otáčení rošty nerozdělali, můžete je svázat drátky) a nejprve grilujeme ryby ze strany, kde mají kůži. Při správné teplotě a výšce roštu stačí 15-20 minut z každé strany a ryby budou pěkně grilované a hlavně zevnitř krásně zbarvené dozlatova. Při samotném grilování rád na mastné maso sypu trochu toho „mého“ koření, někdo má zase rád marinády, kterými maso potírá a další koření již nepotřebuje

Jedna z mnoha jednoduchých marinád na ryby:

  • 1 dcl oleje
  • 0,5 dcl vody
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce rybího koření
  • 1 lžíce vegety
  • několik kapek sojové omáčky

Rozdrcený česnek smícháme v oleji s ostatními ingrediencemi a nakonec marinádu rozředíme vodou.

Makrela grilovaná na roštu

Makrela grilovaná na roštu

Výše uvedenou marinádou ryby v průběhu grilování několikrát potřu a máme hotovo. Pokud budete grilovat jen jednu nebo dvě makrely, je lepší použít grilovací rošty na ryby, které vám umožní pohodlně manipulovat i s téměř hotovým masem. Rozhodně negrilujte makrely přímo na jednoduchých roštech! Jak je budete chtít otáčet, přilepí se vám a místo otočení docílíte jen toho, že se vám budou pod rukama rozpadat.

Rybí maso je v Česku zbytečně opomíjené a kromě rybářů ho málokdo preferuje právě při venkovních grilovačkách. Je to však velká škoda. Nejen, že rybí maso je obecně nejzdravější, ale pokud využijete mé rady a budete grilovat ryby otevřené, čímž dosáhnete toho, že budete mít masíčko pěkně dozlatova ugriované a hlavně chutně okořeněné, zjistíte, že i ty kosti se dají v rybím mase snést. To také bývá nejčastější odpověď, proč lidé nejedí právě ryby, vadí jim totiž kosti. K tomu mohu říci jen jedno. Čím větší ryba, tím větší kosti, ale pozor na stáří těch vodních potvůrek. Takový … náctiletý kapr se stejně nedá jíst!

Nejčtenější články

Proč zkušení rybáři suší boilies?

Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.

Obal na pruty z džínů (riflí)

Obal na pruty si můžete samozřejmě koupit. Ale nejen pro šetřílky tu máme tip na obal na pruty ušitý ze starých džínsů. A nemusí jít jenom o obal na pruty, stejně tak si do přešitých riflí můžete k vodě nosit podběrák, stojan, vidličky…

Houbička na mytí nádobí se hodí i na rybách!

Asi každý již držel v ruce houbičku na nádobí, i když se třeba vyhýbá kuchyni, jak jen může. Přesto se vyplatí si ji brát na ryby a to nejen na mytí nádobí. Můžeme ji použít třeba jako nosič vůní a chutí, nebo na ni lze dokonce chytat. Ovšem také se hodí jako pomocník při vyvážení krmení a nástrahy například s dálkově ovládanou lodičkou.