Rybářský rozcestník

Grilujeme makrely – jak na to

Grilování ryb je disciplína, která vyžaduje určité znalosti, aby jste dosáhli tíženého efektu, připravit si chutnou, pěkně dozlatova ugrilovanou a hlavně nevysušenou rybu. I když se dá grilovat téměř každá vodní potvůrka, nejchutnější jsou ryby, které mají mastnější maso. Jedna z představitelů této kategorie je právě makrela.

Grilování ryb na venkovním roštu grilu

Je pravda, že makrelu si rybář v českých vodách neuloví, zato v supermarketech jich, hlavně poslední dobou, leží haldy. Většinou bývají mražené, ale narazil jsem i na chlazené kousky. Cena je pro našince většinou velmi příjemná, tak proč si neugrilovat právě makrelu? Na internetu najdete jistě mnoho nápadů a triků, jak si ugrilovat rybí maso a proto vám zde předkládám jen jednu z těch mnoha variant. Za tuto však ručím.

Makrela grilovaná na roštu - začátek grilování

Makrela grilovaná na roštu – začátek grilování

Makrely na roštu:

Většinou grilujeme několik makrel najednou. Naříznu je z jedné strany u hlavy a pak každou rozpárám po celé délce, těsně u páteře. Otevřené je omyji, zbavím případných vnitřních nečistot a nechám důkladně okapat (oschnout).

Jako koření preferuji „Koření na ryby“, většina výrobců je má docela chutné. Taky se dá použít klasické „Grilovací koření“ v kombinaci se sušenými bylinkami. Vlastně bych mohl pokračovat dále, opravdu záleží na vašich chuťových buňkách a případné praxi, kdy si každý to „své“ koření oblíbí a bude se v hospodě hádat, že právě ta jeho kombinace je nejlepší. Já mám k tomuto tématu jen jednu malou připomínku. Hlavně začátečníci dělají jednu chybu. Narvou do marinád všechno možné koření, hlavně aby byla ta jejich receptůra zajímavá. Praxe však u většiny přípravy jídel, tedy ne jen u grilování, ukazuje, že jedno až dvě koření v kombinaci dělají nejlepší chuť všem masům, bez rozdílu druhu. Proto já dávám „Koření na ryby“ a sůl, popřípadě pepř a vegetu. Toť vše.

Někdo rád při grilování používá čerstvé bylinky, popřípadě sušené. Ale s bylinkami opatrně! Chce to jen po troškách a zkoušet a zkoušet, nebo vám také ryba pěkně zhořkne. I voňavé bylinky ve špatné kombinaci, nebo při špatném aplikaci, jídlo mohou jen zkazit.

Makrela grilovaná na roštu - po 30 minutách

Makrela grilovaná na roštu – po 30 minutách

Na větší množství ryb používám dva velké rošty, mezi které naskládám otevřené makrely potřené trochou oleje nebo rozpuštěného másla a okořeněné jedním, či maximálně dvěma druhy koření. Často na grilovačkách vídám velkou chybu, kdy ryby pečete zavřené. Nezapomínejte, že takto se vám ryba akorát zevnitř udusí a k masu se koření v žádném případě nedostane.

Na rozpálené uhlíky vložíme rošty vyplněné rybami (aby se nám při otáčení rošty nerozdělali, můžete je svázat drátky) a nejprve grilujeme ryby ze strany, kde mají kůži. Při správné teplotě a výšce roštu stačí 15-20 minut z každé strany a ryby budou pěkně grilované a hlavně zevnitř krásně zbarvené dozlatova. Při samotném grilování rád na mastné maso sypu trochu toho „mého“ koření, někdo má zase rád marinády, kterými maso potírá a další koření již nepotřebuje

Jedna z mnoha jednoduchých marinád na ryby:

  • 1 dcl oleje
  • 0,5 dcl vody
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce rybího koření
  • 1 lžíce vegety
  • několik kapek sojové omáčky

Rozdrcený česnek smícháme v oleji s ostatními ingrediencemi a nakonec marinádu rozředíme vodou.

Makrela grilovaná na roštu

Makrela grilovaná na roštu

Výše uvedenou marinádou ryby v průběhu grilování několikrát potřu a máme hotovo. Pokud budete grilovat jen jednu nebo dvě makrely, je lepší použít grilovací rošty na ryby, které vám umožní pohodlně manipulovat i s téměř hotovým masem. Rozhodně negrilujte makrely přímo na jednoduchých roštech! Jak je budete chtít otáčet, přilepí se vám a místo otočení docílíte jen toho, že se vám budou pod rukama rozpadat.

Rybí maso je v Česku zbytečně opomíjené a kromě rybářů ho málokdo preferuje právě při venkovních grilovačkách. Je to však velká škoda. Nejen, že rybí maso je obecně nejzdravější, ale pokud využijete mé rady a budete grilovat ryby otevřené, čímž dosáhnete toho, že budete mít masíčko pěkně dozlatova ugriované a hlavně chutně okořeněné, zjistíte, že i ty kosti se dají v rybím mase snést. To také bývá nejčastější odpověď, proč lidé nejedí právě ryby, vadí jim totiž kosti. K tomu mohu říci jen jedno. Čím větší ryba, tím větší kosti, ale pozor na stáří těch vodních potvůrek. Takový … náctiletý kapr se stejně nedá jíst!

Nejčtenější články

Prosba všem lidem dobré vůle, nepouštějte zakoupené vánoční kapry zpět do rybníků, potoků a řek!

Mnoho lidí to dělá. Myslí to bobře. Chtějí kapříkovi zachránit život a darovat mu svobodu. Netuší však, že mu tím zajistili jen pomalou a trýznivou smrt. Důvodů, proč vánoční kapr nemá šanci své vypuštění do přírody přežít je mnoho. Pokusím se vám vysvětlit alespoň některé z nich.

Změny v rybářském řádu pro rok 2019

Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím