Rybářský rozcestník

Dipování boilies či pelet

Potřebujeme-li nadipovat během dne jednu či dvě nástrahy, stačí je již navlečené na přívěsu háčku jednoduše namočit přímo v dipu, ovšem více kuliček je lepší dipovat buď pomocí sáčku se zipem, nebo v nějaké vhodné menší krabičce po potravinách. Skvělé jsou například krabičky ze salátů, co se prodávají ve velkých supermarketech.

NadipovanéSáčekRůzné

Pokud chceme dipovat větší množství boilies či pelet, prostě je nadipujeme přímo v sáčku, tedy pokud má sáček tzv. zip. Jinak je lepší najít si vhodnou, dostatečně velkou, nádobu s uzávěrem, například od gastro sýrů, instantních gastro polévek apod. Skvělé jsou také různě velké kbelíčky od barev, sáder … Boilies či pelety do kbelíků nasypeme a zalijeme dipem … důkladně uzavřené se dají dobře převážet bez rizika, že se vám dip rozlije všude po autě.

Nadipované koule boilies ve skleničce od přesnidávky

Jak jsem psal v úvodníků, jednu či dvě nástrahy stačí vymáčet v dipu chvíli před tím, než montáž nahodíme do vody. Ovšem chcete-li boilies či pelety důkladně nadipovat, je lepší je nechat v dipu delší čas. Pak menší množství nástrahy můžeme například dipovat v menším sáčku se zipem, nebo ve vhodné umělohmotné krabičce, například od salátů. Také skleničky od dětské výživy jsou skvělé!

Sáček s nadipovanými kuličkami boilies se dají schovat zpět do původního obalu k dalším koulím

Obecně vůbec různé potravinové obaly jsou pro nás rybáře skvělé. Já osobně rád používám obaly od zmrzliny, salátové krabičky a pak také různě velké kbelíky od barev a nátěrů. Když je důkladně umyjeme, pro skladování nástrah jsou naprosto dokonalé.

Různé umělohmotné krabičky od potravin

Text i foto: Jiří Langer, Rybářský rozcestník.cz

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.