Rybářský rozcestník

Chlebové těsto 100x jinak

Tak ta stovka, to je hodně nadnesené, 🙂 ale rozhodně vám zde dáme pár rad, jak využít doma vyrobené chlebové těsto na několik vtipných způsobů. Je vhodné především pro lov bílé ryby, hodně pak chutná i větším kaprům.

Asi nejdříve by jsme pro ty, co neznají, měli objasnit, co to je vlastně chlebové těsto. Jde o máčené střídky chleba smíchané s pudinkovým práškem a dalšími surovinami, hmota vypracovaná do vláčného, mírně lepivého těsta. Toto těsto lze pak použít na mnoho způsobů. Pokud těsto ihned nepoužijeme, můžeme ho skladovat v ledničce v mikrotenovém sáčku. Dá se pak i zamrazit.

Vlevo, chlebové těsto jako nástraha na háčku, vpravo je lisovaný rohlík ochucený paprikou a česnekem

Asi nejběžnější způsob použití je vždy uštípnout kousek těsta, umotat mezi prsty nebo v dlaních kouli a tu dát na háček. Ovšem takto nachystanou nástrahu můžeme například máčet v tekutých dipech, či obalit v jemné zakromovací směsi. Nástraha tak dostane další rozměr. Když mluvíme o dipech, existuje na trhu stovka chutí, které pak můžeme použít právě i na nástrahu z chlebové hmoty.

Pomocí kleští na lisovaný rohlík lze také úspěšně vytvořit malé kuličky z chlebového těsta …

Další možností je použít chlebové těsto jako obalovací hmotu. Těstem se dá obalit jiná nástraha, nebo obalit krmítko, či vhodné zátěžové olovo. Těsto vydrží ve vodě i několik hodin, postupně se rozpadá a tak se do něj časem pustí i drobnější rybky.

Chlebové těsto na krmítku

Pokud uděláme těsto více lepivé, například přidáním nějakého sirupu, můžeme do něj na krmítku zatlačit různě velká zrnka zakrmovací směsi, kukuřici a pod.

Chlebové těsto použité jako obalovací hmota na nástraze ….

Chlebové těsto na háčku ve formě kapky obalené v zakrmovací směsi

Já osobně nejraději chlebové těsto používám právě na obalení boilie kuličky. Zvětším tak její objem, ovšem jakmile se začne těsto ve vodě rozpouštět, objeví se menší koule. Chutě buď kombinuji, nebo naopak držím stejnou chuť ale o různé intenzitě. Jak to myslím? Chlebové těsto například ochutím vanilkou a jahodovým sirupem, boilie pak použiji jahodové. Nakonec ještě mohu háčkem s boilie a těstem namočit do dipu. Docílím tak postupného uvolňování vůní a chutí z nástrahy a pachové stopy ve vodě, která má za cíl nalákat kolem plující ryby k záběru.

Nadipovaná kukuřice v chlebovém těstě …

Receptůru na chlebové těsto najdete zde: Chlebové těsto

Nejčtenější články

Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím