Rybářský rozcestník

Chytání dravců na makrelí ocásek

Ano, je to tak. I na ocas makrely se dá celkem úspěšně chytat například štiky. I když „kudličky“ makrelu nemají šanci ve vodě nikdy potkat, přesto právě její ocásky jim fakt dost chutnají. A tak když budete v létě grilovat makrely, uřízněte jim konce těla a dejte je do mrazáku. Na podzim se vám budou hodit při lovu dravců, především pak štik. Ovšem i další části makrely našim dravcům chutnají!

Chytání na makrelí ocásek.
makrela-dravci-chytání3makrela-dravci-chytání2makrela-dravci-chytání6ChytáníChytáníChytánímontaz-na-candata-feedermakrela-dravci-chytání4makrelí

Mám to vyzkoušené. Buď chytám na ocásek podobnou metodou, jako při chytání candátů, tedy s průbežným olovem na kmenovém vlasci, nebo pomocí korkového plováku, který nechám vznášet i s ocasem ve vodním sloupci. I zde je vhodné použít průběžné olovo, protože pak se dá nástraha nastražit kdekoliv ve vodním sloupci i když je pravda, že nejvíce na ni zaútočí štiky kousek nade dnem.

Další možností je využít podvodní splávek, i s podvodním splávkem se dá úspěšně chytat na makrelí ocásek, ale i na jiné části makrely.

Chytání dravců na položenou - na rybí ocásek

Chytání dravců na položenou – na rybí ocásek

  1. kmenový vlasec (šňůra) 25 a více mm, záleží na cílové rybě!
  2. průběžné olůvko na kmenovém vlasci, stoper
  3. obratlík s karabinkou, návazec vhodný na dravce
  4. rybí ocásek prošitý dvoj nebo trojháčkem, jeden nebo i dva kusy
  5. korek, osvědčil se klasický, od vína, nebo klasický malý podvodní splávek

Podrobnější popis montáže i metody lovu najdete zde: Chytání dravců na položenou – na rybí ocásek.

Nastraženo na štiky a sumce, na candáta volíme jemnější provedení ….

A jak napíchnout háček do ocásku makrely?

Většinou nastražujeme ocásky ploutví dolů, ale běžně je dávám i naopak, a přesto mám záběry. Je to asi na zkušenosti každého z vás. Stejně tak nemusíme použít přímo ocas z makrely, ale i jiný, z běžné sladkovodní ryby. Ovšem ocas makrely ve vodě hodně voní a tak asi proto je tak úspěšnou nástrahou. Já občas navíc pokapu ocásky ještě posilovačem na štiky, který zajistí pachovou stopu ve vodě, i tak se dá jít rybářské štěstěně naproti. Posilovač rychle roznese po proudu dravcům zprávu, že je večeře prostřená! 🙂 Další možností, jak přilákat dravce na lovné místo je toto zakrmit kousky masa třeba pomocí PVA punčochy. Ovšem při chytání pod nohama prostě stačí naházet nasekané kusy ryb na lovné místo. A pokud máte u vody loďku, pak není nic jednoduššího, než nastražit na tom správném místě nejen háček s nástrahou, ale další kousky pro zatraktivnění lovného místa.

Makrela je výborná alternativa nástrahy na chytání dravců, například tehdy, pokud zrovna neberou klasické nástražní rybky. A ne jen její ocásek, ale i hlava a další části jejího těla. Vzhledem k tomu, že makrela je velice aromatická, často se vyplatí chytat právě i na další části makrely. Ale jak to tak bývá, žádná nástraha není stoprocentní a tak ani maso z makrely nám nemusí přinést tížený záběr. Já osobně ale moc rád na makrely chytám, mě prostě makrely fungují, především na štiky. Ty je fakt milují. 🙂

Video k tématu:

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím