Vzácněji rozšířený druh v povodí Dunaje a Visly. Jikry a mlíčí (i játra) jsou jedovaté a to zvláště v době tření. Kříží se s parmou obecnou. Slouží jako potrava (vedle ostroretky) pro hlavatku. U nás ji nenajdeme a na Slovensku je celoročně chráněná!
Barbus meridionalis
Mediterranean barbel, Barbeau merodional, Semling, Balkanskij usač
Má nazelenalou barvu hřbetu, boky hnědočerveně mramorované, Barva břicha bílá, nemá tukovou ploutvičku, má čtyři vousky. Od parmy obecné ji poznáme především podle prvního a druhého trnu ve hřbetní ploutvi. Je-li vroubkovaný (pilovitý), jde o parmu obecnou, je-li hladký, je to určitě parma středomořská menší a nalezneme ji pouze v řekách karpatské oblasti.
Parma středomořská žije na Slovensku v Dunaji.
Parma středomořská žije na Slovensku, je však podstatně menší, jak parma obecná. Dorůstá sotva délky 30 cm a do váhy 0,25 kg.
Zdržuje se většinou při dně a sbírá stejnou potravu jako parma obecná. Někdy se uvádí, že ji s oblibou loví hlavatka. Význam této parmy je omezený a její biologie dosud není příliš prouzkoumaná.
Příprava v kuchyni: Parma středomořská v Česku nežije, najdeme ji v Dunaji na Slovensku, kde je však chráněná. Proto zde neuvádíme její možné zpracování v kuchyni.
Cilený lov je zakázán!