Rybářský rozcestník

Ouklej obecná (Alburnus alburnus)

Hojná ryba v dolních tocích řek (pásmo cejnové), vyskytuje se též v průtočných rybnících a údolních nádržích. Hospodářsky nevýznamný druh, je důležitou potravní složkou dravých ryb. Kříží se s ploticí, tlouštěm, cejnem a perlínem.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
Ouklej obecná - dvě rybky ve svém přirozeném prostředí
OuklejOuklejalburnus-alburnus-hd3681-2ouklejka-makro-2019-1ouklejka-makro-2019-3ouklejka-makro-2019-2ouklejka-makro-2019-4

Název latinsky

Alburnus alburnus

Jiný název

Bleak, Ukelei, Belička európska, Ablette commune, Obyknovenaja ukleja

Rozpoznávací znaky

Menší rybka s protáhlým, z boku zploštělým tělem, menší hlavou, ústa má mírně posunutá k horní části hlavy, spodní čelist je mírně vysunutá dopředu. Má středně velké šupiny, které jí na těle moc nedrží. Hřbet je zbarvený od šedé, šedo-zelené, až po zeleno-modrou barvu, boky a břicho má pak zbarvené do stříbrna. Párové ploutve a někdy i ploutev řitní je zbarvená do žluta, nebo červena, ostatní ploutve pak bývají šedé. Nedospělé jedince lze zaměnit za slunku, ta má však neúplnou postranní čáru.

Výskyt

Žije u nás téměř všude, především pak na středních a dolních tocích řek, také v průtočných rybnících a údolních nádržích. Má ráda hlubší vodu a pomaleji proudící vodu.

Obecně

Tato menší, plachá rybka se zdržuje ve velkých hejnech. Nejaktivnější je během celého dně, kdy ji můžeme spatřit na hladině, kde se živí zooplanktonem a hmyzem spadlým na hladinu. Je to oblíbená potrava dravců, dá se s ní tedy vnadit, ale moc nevydrží přepravu. Skvělá je ale mrtvá, ve velikosti 8-10 cm na candáty.

Tato rybka dosahuje délka do 25 cm, žije asi 8 let.

Tření oukleje probíhá v květnu a červnu, za slunečných dní, přes den, a to opakovaně, jikry pak klade na dno, nebo na listy vodních rostlin.

Zpracování ouklejí v kuchyni:

V Polsku, hlavně však v Rusku je místy lovena v tisících centů. S úspěchem byla vyzkoušena možnost konzervování ouklejí, například v oleji. I jinde v zahraničí je ojediněle lovena, protože její maso je poměrně kvalitní a zejména marinované oukleje jsou překvapivě chutné. V minulosti bývala ouklej lovena i pro potřeby šperkařství. Guaninové krystalky izolované ze šupin se používaly k barvení umělých perel. Byla to poměrně nákladná záležitost, protože k získání 1 kg průmyslově využitelného guaninu byly potřeba šupiny z několika desítek tisíc ouklejí.

U nás je využívaná především jako nástražní rybka, v české gastronomii nemá extra velké uplatnění. Upravuje se jako jiné menší bílé ryby. Můžeme ji smažit, zapékat …

Způsob lovu

Skvěle se chytá na jemnou plavanou, na žížalky, červi, drobné kuličky pečiva ... při muškaření pak na suché mušky. Je to oblíbená ryba sportovních rybářů, kteří při správném vnadění a počasí dokáží chytnou za den několik kilo této rybky.

Nejčtenější články

Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

Rybářská technika chytání – lov přívlačí (vláčka)

Přívlač je rybolovná technika, kdy se snaží rybář přelstít rybu pomocí umělé, nebo přirozené nástrahy (mrtvé rybky) tak, že ji vede cukavými pohyby, snažíce se co nejvíce napodobit zraněnou rybu, případně jiné vodní živočichy, které mají v oblibě dravé ryby. Cíl je jasný, vyprovokovat dravce k útoku a pak po zaseknutí ho vytáhnout z vody.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím