Rybářský rozcestník

Ouklej obecná (Alburnus alburnus)

Hojná ryba v dolních tocích řek (pásmo cejnové), vyskytuje se též v průtočných rybnících a údolních nádržích. Hospodářsky nevýznamný druh, je důležitou potravní složkou dravých ryb. Kříží se s ploticí, tlouštěm, cejnem a perlínem.

doba hájení Není stanovena
zákonná míra Nemá
Ouklej obecná - dvě rybky ve svém přirozeném prostředí
OuklejOuklejOuklej

Název latinsky

Alburnus alburnus

Jiný název

Bleak, Ukelei, Belička európska, Ablette commune, Obyknovenaja ukleja

Rozpoznávací znaky

Menší rybka s protáhlým, z boku sploštělým tělem, menší hlavou, ústa má mírně posunutá k horní části hlavy, spodní čelist je mírně vysunutá dopředu. Má středně velké šupiny, které jí na těle moc nedrží. Hřbet je zbarvený od šedé, šedo-zelené, až po zeleno-modrou barvu, boky a břicho má pak zbarvené do stříbrna. Párové ploutve a někdy i ploutev řitní je zbarvená do žluta, nebo červena, ostatní ploutve pak bývají šedé. Nedospělé jedince lze zaměnit za slunku, ta má však neúplnou postranní čáru.

Výskyt

Žije u nás téměř všude, především pak na středních a dolních tocích řek, také v průtočných rybnících a údolních nádržích. Má ráda hlubší vodu a pomaleji proudící vodu.

Obecně

Tato menší, plachá rybka se zdržuje ve velkých hejnech. Nejaktivnější je během celého dně, kdy ji můžeme spatřit na hladině, kde se živí zooplanktonem a hmyzem spadlým na hladinu. Je to oblíbená potrava dravců, dá se s ní tedy vnadit, ale moc nevydrží přepravu. Skvělá je ale mrtvá, ve velikosti 8-10 cm na candáty.

Tato rybka dosahuje délka do 25 cm, žije asi 8 let.

Tření oukleje probíhá v květnu a červnu, za slunečných dní, přes den, a to opakovaně, jikry pak klade na dno, nebo na listy vodních rostlin.

Zpracování ouklejí v kuchyni:

V Polsku, hlavně však v Rusku je místy lovena v tisících centů. S úspěchem byla vyzkoušena možnost konzervování ouklejí, například v oleji. I jinde v zahraničí je ojediněle lovena, protože její maso je poměrně kvalitní a zejména marinované oukleje jsou překvapivě chutné. V minulosti bývala ouklej lovena i pro potřeby šperkařství. Guaninové krystalky izolované ze šupin se používaly k barvení umělých perel. Byla to poměrně nákladná záležitost, protože k získání 1 kg průmyslově využitelného guaninu byly potřeba šupiny z několika desítek tisíc ouklejí.

U nás je využívaná především jako nástražní rybka, v české gastronomii nemá extra velké uplatnění. Upravuje se jako jiné menší bílé ryby. Můžeme ji smažit, zapékat …

Způsob lovu

Skvěle se chytá na jemnou plavanou, na žížalky, červi, drobné kuličky pečiva ... při muškaření pak na suché mušky. Je to oblíbená ryba sportovních rybářů, kteří při správném vnadění a počasí dokáží chytnou za den několik kilo této rybky.

Nejčtenější články

Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

Chov a skladování žížal

Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

Uzení ryb na sítech

Udírnu jsem vybudoval někdy před 30 lety, je ze šamotových cihel, které drží teplo, obložena břidlicí, je vybudována ve svahu s 2 m náběhem a otvíráním ze shora. Asi před 10 roky jsem do udírny na tyčky připevnil síto a udím vše na sítech jak ryby, maso, ale i houby. Odpadne pracné vyvazování ryb a nehrozí, že nám ryba spadne do udírny a bude znehodnocena. Vyzkoušejte udit ryby na sítech, je to skvělá vychytávka.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím