Rybářský rozcestník

Dvojitý rybářský uzel

I když by se podle názvů mohlo zdát, že tento uzel využívají především rybáři, opak je pravdou. Velmi často ho uvazují také horolezci, jeskyňáři a to nejen ke spojení dvou stejně silných lan, ale také jako uzel jistící. Ve světě je rybáři velmi oblíben, u nás ale není zase tak moc známý. Je vhodný pro spojení vlasců či šňůr stejného nebo podobného průměru a materiálu, ale i o různých průměrech. Jinak se mu také říká dvojitá rybářská spojka.

Přiložíme k sobě obě šňůry či vlasce, co chceme spojit, tak aby se navzájem přesahovali o 20 až 30 cm … pak konec šňůry, co ji máme navinutou vpravo obtočíme pod druhou šňůru a vrátíme se zpět křížem, ovineme opět spodem již obě šňůry viz. foto …

… dále budeme pokračovat, jak naznačuje žlutá šipka, v podstatě vlevo namotaná šňůra stále leží a my pracujeme jen z tou zprava …

… obrázek ukazuje protažení konce pravé šňůry …

… konečně přijde na řadu druhý konec, s kterým v podstatě provedeme to stejné … obtočíme spodem přes druhou šňůru a vrátíme se zpět křížem, ovineme opět spodem již obě šňůry viz. foto, žlutá šipka opět naznačujeme, kudy pak protáhneme konec druhé šňůry …

… i druhý uzel mírně dotáhneme, pak vezmeme oba konce již spojené šňůry a uzly dotáhneme k sobě, pokud je vše správně navázané, měly by uzly do sebe jakoby zapadnout.

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.