Rybářský rozcestník

Štika pečená na smetaně

Recept na pečenou štiku ze Švédska.

2 náročnost
45 minut
  • Suroviny pro 4 osoby:
  • 4 ks porce štiky
  • 1 ks vejce
  • 80 g másla
  • 1 dl smetany
  • strouhanka
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěné porce štiky osušíme, osolíme a vložíme do vymaštěného hrnce
    2. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme strouhankou, pokapeme rozehřátým máslem
    3. Upečeme v dobře vyhřáté troubě doměkka
    4. Měkké porce vyndáme, šťávu zalijeme smetanou a několika lžícemi vody, krátce povaříme a nalijeme na štiku
    5. Ihned podáváme.

    Doporučení

    Příloha: Vařené brambory a zeleninový salát.

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.