Rybářský rozcestník

Sumec na másle

K přípravě tohoto receptu použijeme maso sumce za hlavou, které není tučné. Příprava je jednoduchá, jde o okořeněná filátka zaprášená hladkou moukou, pak zprudka opečená na rozpuštěném másle.

2 náročnost
30 minut
+ doba odležení masa  
Sumec na másle
  • 1 kg masa ze sumce (nejlépe toho za hlavou)
  • 1-2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Z masa stáhneme, kůži odstraníme tuk a nařežeme na filátka
    2. Pokapeme citronovou, osolíme, okmínujeme, opeříme, necháme hodinku odležet
    3. Filátka zaprášíme lehce hladkou moukou, smažíme na másle, do měkka, z obou stran.

    Doporučení

    Podáváme s bramborovou kaši ochucenou pestem z medvědího česneku a zeleninou.

    Poznámka

    Na tento recept je lepší použít přepuštěné máslo.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.