Základní recept na oloupané brambory vařené ve slané vodě ochucené kmínem.
1. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky (menší necháme v celku), znovu je důkladně propláchneme, pak necháme důkladně okapat
2. Okapané brambory dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou
3. Vodu osolíme, okořeníme kmínem a vaříme asi 15 minut, až nám brambory změknou, pak slijeme vodu a můžeme je podávat.
Zda jsou brambory dostatečně měkké poznáte tak, že do jedné zapíchnete nůž, ten pak vytáhnete a pokud brambora z nože hned sjede, jsou brambory hotové. Také můžete jednu bramboru vytáhnout a ochutnat (pozor, ať si nespálíte jazyk!). Brambory nevěřte příliš dlouho, jinak se vám rozvaří! Brambory můžeme na talíři posypat nasekanou petrželkou.
Někdo vkládá brambory až do vařící vody …