Filety z kapra naříznuté, proložené plátky citrónu, podušené podlité bílým vínem, jednotlivé porce servírované přelité houbovou smetanovou omáčkou připravenou ze šťávy po dušené rybě.
2 náročnost
55 minut
Kapr s houbovou omáčkou
1 kg filety z kapra s kůží
150 g žampionů nebo jiných vhodných čerstvých hub
60 g másla
10 g hladké mouky
2 ks cibule
1/2 ks citrónu
0,15 l bílého přírodního vína
0,1 l tekuté šlehačky
kopr (kdo nemá rád, nedává)
citronová šťáva
voda
sůl
Příprava
Filety z kapra na straně, kde je kůže, nařízneme, do zářezů zasuneme dílky citrónu, pak filety osolíme a obalíme v mouce
Cibuli nakrájíme na drobno, zprudka ji orestujeme na rozpuštěném másle, přidáme připravené filety z kapra a pozvolna, na mírném zdorji tepla, pěkně zaklopené, je dusíme doměkka, podléváme vínem
Měkké porce ryby opatrně vytáhneme, uchováme v teple, šťávu procedíme, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby
Šťávu zjemníme šlehačkou, dochutíme citronovou šťávou, případně na jemno usekaným koprem, ještě krátce povaříme, ochutnáme, případně dosolíme
Jednotlivé porce kapra servírujeme přelité omáčkou.
Doporučení
Jako přílohu podáváme vařenou rýži, kuskus či brambory.
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….