Rybářský rozcestník

Kapr s houbovou omáčkou

Filety z kapra naříznuté, proložené plátky citrónu, podušené podlité bílým vínem, jednotlivé porce servírované přelité houbovou smetanovou omáčkou připravenou ze šťávy po dušené rybě.

2 náročnost
55 minut
Kapr s houbovou omáčkou
  • 1 kg filety z kapra s kůží
  • 150 g žampionů nebo jiných vhodných čerstvých hub
  • 60 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • 2 ks cibule
  • 1/2 ks citrónu
  • 0,15 l bílého přírodního vína
  • 0,1 l tekuté šlehačky
  • kopr (kdo nemá rád, nedává)
  • citronová šťáva
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety z kapra na straně, kde je kůže, nařízneme, do zářezů zasuneme dílky citrónu, pak filety osolíme a obalíme v mouce
    2. Cibuli nakrájíme na drobno, zprudka ji orestujeme na rozpuštěném másle, přidáme připravené filety z kapra a pozvolna, na mírném zdorji tepla, pěkně zaklopené, je dusíme doměkka, podléváme vínem
    3. Měkké porce ryby opatrně vytáhneme, uchováme v teple, šťávu procedíme, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby
    4. Šťávu zjemníme šlehačkou, dochutíme citronovou šťávou, případně na jemno usekaným koprem, ještě krátce povaříme, ochutnáme, případně dosolíme
    5. Jednotlivé porce kapra servírujeme přelité omáčkou.

    Doporučení

    Jako přílohu podáváme vařenou rýži, kuskus či brambory.

    Nejčtenější články

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….