Polévka je velmi chutná, lahodná a lehce pikantní po kaparech a citronu. Inspirací mi byla polévka Radka Kašpárka v Gurmetu.
2 náročnost
45 minut
Polévka z uzených ryb podle Radka Kašpárka
150 g uzeného lososa
150 g uzeného pstruha
100 g másla
500 ml kuřecího vývaru
100 ml smetany na vaření
2 ks petržele
2 ks mrkve
1 ks cibule
1/2 ks citronu
1/4 ks celeru
1 lžička kaparů
pepř
sůl
Na krutonky:
3 ks plátky toastového chleba
3 lžíce česnekového oleje
Příprava
Cibuli, 1 mrkev, 1 petržel a polovinu celeru nakrájíme na malé kostičky a na části másla orestujeme dozlatova
Citron zbavíme kůry a spolu s kapary nasekáme a přidáme k restující se zelenině, spolu ještě chvilku opékáme
Lososa a pstruha nakrájíme na větší kousky (část pstruha necháme na ozdobu) a přidáme k zeleninovému základu, chviličku opékáme a potom zalijeme vývarem, necháme dojít k varu a 20 minut pomalinku vaříme
Pak přidáme smetanu, zjemníme kouskem másla a ještě necháme projít varem
Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a popřípadě přecedíme a propasírujeme přes síto (není to nutné), dochutíme solí a pepřem
Zbytek zeleniny připravíme škrabkou na julienne nebo nakrájíme nožem na jemné nudličky a orestujeme na zbytku másla
Toastový chleba nakrájíme na kostičky a na pánvi na rozehřátém česnekovém oleji nebo oleji s nakrájeným stroužkem česneku opečeme do křupava.
Poznámka
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková
Ankety
Vyrábíte si doma vlastní boilies nebo koule jen nakupujete?
Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….