Rybářský rozcestník

Nástražní rybky – legislativa a problémy s ní spojené

Ten kdo pravidelně chytá na nástražní rybky ví, že rybářskou stráž často zajímá jejich původ. Zda je má rybář zapsané v povolence, či zda nemá a kde je tedy získal. Často pak požadují po rybáři důkaz o legálním získání těchto ryb. Mají ale na to právo?

Pokud rybář volí nejjednoduší cestu získání nástražných rybek, může je tedy koupit. Pak je ale dobré nechat si stvrzenku o zaplacení a tou se pak ohánět u vody při kontrole. Ovšem musíme si na tomto místě říci, že tímto krokem jen předcházíme případnému konfliktu s rybářskou stráží, která nemá ze zákona právo tuto stvzenku o koupi požadovat, nebo vyžadovat jiný důkaz o legálnosti získání těchto nástražních rybek. Je na ni, aby dokázala, že vlastníme ryby nelegálně, tedy pokud to tak vůbec je. Z praxe však vím, že je lépe lístek o koupi u sebe mít a prostě se s ním vytasit v případě kontroly. Předejdeme tak případným problémům, které by mohly nastat, pokud nebudeme mít nástražní rybky zapsané v povolence.

Například totiž není nikde řešeno, co když mě nástražní rybky daruje můj kamarád a já jdu na ně chytat. Nebo je mám z minulého roku a přes zimu jsem si je uchoval v akváriu nebo rybníčku. Je to tvrzení, které musí rybářská stráž bez řečí přijmout? Měla by, ale praxe je někdy dost jiná!

Dalším legální možností a asi nejčastější volbou zkušeného rybáře, je si drobotinu určenou pro chytání dravců nachytat přímo na lovném místě. Nejen že dravci nejčastěji zaberou na místní rybku, ale i finančně je to pro rybáře nejšetrnější způsob získání rybek. Také samotné chytání nástražních rybek je podstatně zábavnější, než jen jejich koupení, pokud ovšem berou :). Vraťme se ale k problematice legislativy a tedy povinnosti rybáře, co má udělat, když nachytá nástražní rybky. Musí je ihned zapsat?

A zde je kámen úrazu! Rybář je povinen zapsat ihned po chycení ulovenou rybu, pokud si ji tedy ponechává, do povolenky, je-li to ryba vyjmenovaná v řádu, ostatní druhy nejpozději při přerušení, nebo ukončení lovu před odchodem od vody. Je jasné, že to se týká i ryb, které jsou určené pro další využití rybáře, tedy i ryb nástražních. A jsme u jádra problému! Co, když si v průběhu dne nachytáme nástražní rybky a ty pak použijeme ještě tentýž den jako nástrahu? O některé přijdeme, například nám je utrhne dravec apod. Dopouštíme se totiž přestupku! V momentě kontroly rybářskou stráží, nejsme schopni jí ukázat všechny nachytané a přisvojené ryby, zapsané v povolence, což nám ukládá rybářský řád. A pokud je tam nezapíšeme, povinnost zapsat je přeci máme až při ukončení lovu (bavíme se o plevelných druzích bez stanovené minimální lovné délky), použijeme je, opět se dopouštíme přestupku, protože nám nesedí počet chycených a použitých rybek, před stráží vlastně zatajujeme ty ryby, co již nemáme.

V zákoně je více děr a pak díky tomu zbytečně u vody vznikají konflikty. Zákon také neřeší například chytání ryb při rybářakých závodech, chytání rybek dětmi v rybářských kroužcích a mnoho dalšího. Proto bych se přimlouval za upřesnění rybářského zákona právě například u problematiky nástražních rybek. Ale jsou tam i jiné sporné body, které život nám slušným rybářům stěžují. Většina z nás si přeci chodí k vodě odpočinout, a ne hádat!

Nejčtenější články

Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….

Pozvánka na dětský závod do Plaňan

Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….