Rybářský rozcestník

Pikantní kousky štiky s chřestem a rozmarýnovými brambory

Úžasné menu, tedy kousky na pikantno obalené štiky, usmažené dozlatova, servírované s vařeným chřestem servírovaným přelitým holandskou omáčkou a opečenými bramborami dochucenými rozmarýnem.

2 náročnost
50 minut
+ 1 hodina odpočinutí masa  
Pikantní kousky štiky z chřestem a rozmarýnovými brambory
  • 500-600 g masa štiky
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička kari koření
  • špetka sušené šalvěje
  • citronová šťáva
  • olej na smažení
  • hladká mouka
  • pepř
  • sůl
  • Na chřest:
  • 500 g chřestu
  • voda
  • sůl
  • Na holandskou omáčku:
  • 8 lžic rozpuštěného másla
  • 1 lžíce suchého bílého vína
  • 1 lžíce kuřecího vývaru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 ks vaječné žloutky
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na brambory:
  • 1,5 kg oloupaných brambor
  • 1 svazek čerstvého rozmarýnu
  • 8 ks stroužků česneku
  • červený vinný ocet
  • olivový olej
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Z ryby nejprve stáhneme kůži, naporcujeme ji na podkovy a vykostíme
    2. Podkovy nakrájíme na kousky kolem 3 cm velké, ty pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme hodinu odpočinout
    3. Hladkou mouku promícháme s kari, červenou paprikou, sušeným česnekem a šalvěji, kousky ryby obalíme v ochucené mouce nejlépe 2x, poprvé se většina mouky vsákne do masa
    4. Obalené kousky štiky smažíme dozlatova z obou stran
    5. Podáváme s uvařeným chřestem a rozmarýnovými brambory, chřest přelijeme holandskou omáčkou.

    Příprava chřestu a holandské omáčky:
    1. Z oloupaného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, výhonky dáme vařit do přiměřeného množství mírně osolené vody, vaříme 15-20 minut, vodu slijeme a uvařený chřest zalijeme studenou vodou, zůstane pak krásně zelený
    2. V misce promícháme žloutky, citronovou šťávu, bílé víno, kuřecí vývar, sůl a mletý pepř
    3. Misku umístíme nad hrnec s pomalu vroucí vodou a směs šleháme metlou, dokud není hustá a nezesvětlá, potom po lžících postupně přišleháváme rozpuštěné teplé máslo.

    Příprava rozmarýnových brambor:
    1. Brambory podélně nakrájíme na čtvrtky, dáme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 6 až 7 minut, pak je scedíme a necháme důkladně okapat
    2. Osušené brambory přendáme na plech, hojně pokapeme olivovým olejem, osolíme a dáme na 30 minut péct do trouby vyhřáté na 200 °C
    3. Brambory jemně zmáčkneme šťouchadlem na brambory
    4. Větší dávku olivového oleje smícháme s vinným octem, stroužky česneku a nasekaným rozmarýnem a směsí brambory přelijeme, pečeme dalších 40 minut dokřupava.

    Doporučení

    Ze sladkovodních ryb můžeme na tento recept použít i candáta, okouna, či další ryby s malým množstvím svalových kůstek. Z mořských se osvědčila například treska.

    Poznámka

    Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Pozvánka na dětský závod do Plaňan

    Místní organizace Plaňany zve na dětský rybářský závod v Plaňanech na rybníku Velký, který se koná 8. 5. 2024….

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….

    Pozvánka na dětský závod v Cukrovarském rybníku

    Místní organizace Smečno zve na rybářský závod dětí, který se koná 25. 5. 2024 na sádkách ve Studeněvsi v Cukrovarském rybníku….